Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Ny indelning av beredningsgrupper inom medicin och hälsa

Indelning av beredningsgrupperna för medicin och hälsa ändras från om med 2020. Syftet är att göra det lättare för forskare att hitta rätt beredningsgrupp för sin ansökan.

Den tidigare indelningen av beredningsgrupper var baserad på sjukdomsgrupper och organ. Den nya indelningen baserar sig istället på system.

– Forskningen inom det medicinska fältet har blivit allt mer multidisciplinärt. Många sjukdomar påverkar flera olika organ och det finns många cellulära och fysiologiska processer som hänger ihop i samma vävnad eller organ. Det kan till exempel handla om metabola sjukdomar eller inflammatoriska tillstånd, säger Jan-Ingvar Jönsson som är huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet.

Den nya indelningen gör att beredningsgrupperna blir mer homogena. Det kommer att ge bättre diskussioner på beredningsgruppsmötena, framhåller han.

– Till varje beredningsgrupp finns ett antal underrubriker som ska ge vägledning till forskarna att hitta den grupp som kan ge en optimal bedömning. Det är därför viktigt som sökande att noggrant titta på vilka ämnesområden som faller under varje beredningsgrupp.

Processen att ta fram en ny beredningsorganisation har involverat de medicinska och farmaceutiska fakulteterna, företrädare för patientorganisationer, beredningsgruppsordföranden samt ledamöter i styrelse, ämnesråd och kommittéer med medicinsk eller klinisk kompetens.

– Vi skickade också ut en enkät till alla som sökte projektbidrag 2019 inom medicin och hälsa. I den frågade vi vilken beredningsgrupp de hade valt för sin ansökan om indelningen varit som i det nya förslaget. Det gav oss en bra bild av hur ansökningarna kommer att fördela sig över beredningsgrupperna, säger Jan-Ingvar Jönsson.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Är bedömningen av ansökningar jämställd?

    Vetenskapsrådet har genomfört jämställdhetsobservationer vid de möten där forskningsansökningar bedöms. Vi använder observationerna för att följa upp vårt eget arbete och säkerställa en jämställd bedömningsprocess.

  2. En jämställd process: En kvalitativ undersökning av bedömningen av forskningsbidragsansökningar 2023

    Under en följd av år har Vetenskapsrådet byggt upp kunskap om hur arbetet för ökad jämställdhet i samband med forskningsfinansiering kan bedrivas. Ett verktyg som myndigheten använder är jämställdhetsobservationer. Observationerna syftar till att ut...

  3. Nominera forskare till Athenapriset 2024

    Athenapriset går till forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Var med och påverka vem som får priset i år! Sista nomineringsdag är 26 maj.