Jämställdhet i Vetenskapsrådets miljöstöd och excellenssatsningar

Utfall av utlysningar gjorda mellan 2004–2016

Når Vetenskapsrådets forskningsstöd manliga och kvinnliga forskare på jämställda villkor? Vi har undersökt vilka som sökt och blivit beviljade bidrag till forskningsmiljöer respektive stöd inom olika excellenssatsningar som gjorts från 2004 och framåt.

Det visar sig att stödet står i proportion till könsfördelningen bland ansökningarna. Vetenskapsrådets bedömningsprocess tycks därmed inte ha missgynnat varken män eller kvinnor som grupp. Men betydligt fler män än kvinnor söker och får därmed del av dessa stöd.

En förklaring kan vara att eftersom kvinnor fortfarande är i minoritet högre upp i hierarkin bland seniora forskare, som är målgruppen för dessa stöd, blir konsekvensen att män får en större andel forskningsmedel än kvinnor. Därför är det viktigt att Vetenskapsrådets och andra forskningsfinansiärers utbud av stödformer till forskning är varierat. Det är också viktigt att fortsätta utforma utlysningar könsneutralt och att bedömningsprocessen är könsneutral, i strävan efter att kombinera vetenskaplig kvalitet och jämställda villkor.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet ska ta fram underlag till svensk kvantstrategi

    Vetenskapsrådet har fått i uppdrag att ta fram ett underlag till en nationell kvantstrategi för perioden 2025–2030. Målet är att stärka Sveriges position inom kvantteknologi genom förbättrad forskning, utbildning, innovation och internationella samar...

  2. Är bedömningen av ansökningar jämställd?

    Vetenskapsrådet har genomfört jämställdhetsobservationer vid de möten där forskningsansökningar bedöms. Vi använder observationerna för att följa upp vårt eget arbete och säkerställa en jämställd bedömningsprocess.

  3. En jämställd process: En kvalitativ undersökning av bedömningen av forskningsbidragsansökningar 2023

    Under en följd av år har Vetenskapsrådet byggt upp kunskap om hur arbetet för ökad jämställdhet i samband med forskningsfinansiering kan bedrivas. Ett verktyg som myndigheten använder är jämställdhetsobservationer. Observationerna syftar till att ut...