RSS: Nyheter om interntionell forskningspolitik

Omvärldsbevakning av internationell forskningspolitik

Här kan du ta del av Vetenskapsrådets omvärldsbevakning av internationell forskningspolitik. Du kan också få nyheterna via Vetenskapsrådets nyhetsbrev, eller genom att prenumerera på vårt rss-flödelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan också söka efter nyheter via sökrutan.

 • Ukrainas forskare vill reformera forskningssystemet


  Samtidigt som läget i Ukraina är spänt och framtiden oförutsägbar, försöker ett antal forskningsledare i Kiev föra fram nya lagförslag för att reformera landets system för forskning och högre utbildning. De vill bland annat etablera ett system för forskningsfinansiering i konkurrens och ge universiteten större autonomi, skriver tidskriften Science. ( 2014-04-15 )
 • Ryssland förnyar sin forskningsfinansiering


  Rysslands president Vladimir Putin har godkänt ett åtgärdspaket för att göra forskningssystemet mer effektivt, bland annat genom ett nytt system för finansiering av projektbidrag i konkurrens, skriver University World News. ( 2014-04-15 )
 • Nya NSF-direktören måste påvisa grundforskningens relevans


  Ett år efter det att den tidigare direktören för USA:s forskningsråd, National Science Foundation (NSF) slutade har France A. Córdova tillträtt som ny direktör. Hon vill stödja tvärvetenskap och internationalisering. Den nya NSF-direktören måste också ta itu med de ökande kraven på NSF, att visa på hur den forskning som finansieras kan bidra till samhällets utveckling, skriver den vetenskapliga ti... ( 2014-04-15 )
 • ERA på helfart och halvfart i ett delat Europa


  EU-kommissionen bör revidera sina planer för hur det europiska forskningsområdet ERA ska genomföras, och ta hänsyn till de olika regionerna i Europa, säger European Research and Innovation Area Board (ERIAB), enligt en artikel i tidskriften Research Europe. ( 2014-04-15 )
 • Norge ska utveckla sin institutssektor genom ny strategi


  Norges forskningsråd har publicerat en ny strategi för forskningsinstituten, och vill se en utveckling i riktning mot färre och större institut som konkurrerar sinsemellan och internationellt om forskningsmedel. ( 2014-04-15 )
 • Brasilien kräver snabba resultat av ny forskningsminister


  President Dilma Rousseff har tillsatt ekonomen Clélio Campolina som ny forskningsminister i landet. Den nya ministern har fått klara direktiv att driva på den ekonomiska tillväxten genom vetenskap och teknik samt höja kvaliteten på landets forskning, enligt sajten ZD Net. ( 2014-04-15 )

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: 2014-04-16