Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

10 miljoner till Biobank Sverige för samordning av covid-19-prover

Biobank Sverige får 10 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att samordna insamlingen och tillgången till prover med koppling till covid-19. I förlängningen är det något som inte bara underlättar för forskarna, utan också patienter och samhället i stort, säger Björn Halleröd på Vetenskapsrådet.

Foto: Prasesh Shiwakoti (Lomash) på Unsplash

De prover med koppling till covid-19 som samlas in i vården behöver kunna utnyttjas så bra som möjligt för forskning. För att det ska kunna ske krävs att proverna är insamlade och förvarade på rätt sätt och att rätt information om dem finns tillgänglig.

– I och med vår finansiering kommer Biobank Sverige nu kunna ta ett nationellt ansvar för detta. I förlängningen är det något som inte bara underlättar för forskarna, utan också patienter och samhället i stort, säger Björn Halleröd, huvudsekreterare för forskningsinfrastruktur vid Vetenskapsrådet.

Biobank Sverige ska genom den nationella samordningen säkerställa att

  • det finns en standardiserad hantering av insamlade prover
  • provinsamling och lagring i biobanker görs strategiskt, när det gäller både geografisk distribution och provtyper
  • uppgifter om befintliga covid-19-relaterade biobanker och provsamlingar blir tillgängliga bland annat via de svenska och europeiska covid-19 portalerna och den europeiska organisationen för biobanker, BBMRI-ERIC.

Finansieringen är på 10 miljoner kronor under åren 2020-2021. Medlen är en del av Vetenskapsrådets arbete med regeringens satsning på forskning om coronaviruset i vårändringsbudgeten för 2020.

– Målbilden är att kunna tillhandahålla en samlad resurs med prov samt data om prov från covid-19-patienter till forskning. Medlen kommer att användas dels för en geografiskt spridd provtagning av vanliga provtyper som kan används för många olika typer av forskning, dels för insamling av prov som kräver mer kvalificerad hantering men kan ha högre värde för forskning. Vi kommer att stödja regionerna genom att ersätta kostnader för prov som tagits och tas från patienter med Covid-19 och som kan tillgängliggöras för framtida forskning, säger Tobias Sjöblom, föreståndare för Biobank Sverige.

Vad är en biobank?

En biobank kan innehålla en eller flera provsamlingar bestående av biologiskt material som samlas in, förvaras, registreras och analyseras i avsikt att bevaras för olika ändamål.

Biobank Sverige samordnar och verkar för en effektiv användning av biobanker på nationell och internationell nivå. Ett specifikt mål för infrastrukturen är att förbättra tillgången till prover och tillhörande data för forskare i akademi, hälso- och sjukvård och industri. I Biobank Sverige ingår samtliga universitet med medicinsk fakultet samt tillhörande regioner.

Kontaktperson är Tobias Sjöblom, föreståndare för Biobank Sverige, tobias.sjoblom@igp.uu.se

Biobank Sveriges webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Kontakt

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.