Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Unescos rekommendationer för forskning

Unescos rekommendationer om vetenskap och forskare används som gemensam referens i forskningssamarbeten över nationsgränser. De uppdaterades i samband med 70-årsjubileet av deklarationen om mänskliga rättigheter.

Ladda ner Unescos broschyr om rekommendationerna Länk till annan webbplats.

Rekommendationerna visar hur medlemsstaterna ser på vetenskap och vilka värderingar länderna delar. Den kompletterar nationella och internationella uppförandekoder, principer och riktlinjer som rör forskningsetik och utveckling. Frågor som tas upp är bland annat

  • öppen tillgång till forskningsdata och öppen vetenskap
  • samverkan mellan vetenskap och samhälle
  • forskarutbildning
  • etiska frågor
  • spridning av forskningsresultat
  • akademisk frihet
  • jämställdhet
  • icke-diskriminering.

Rekommendationerna understryker vetenskapens ansvar för att utveckla mer humana, rättvisa och inkluderande samhällen och stödja FNs ideal om fred och välfärd. Från och med 2020 kommer Unesco vart fjärde år följa upp hur medlemsländerna arbetar med rekommendationerna.

Om Unesco

Unesco är FN:s organisation för att skapa fred genom ökat samarbete mellan medlemsländerna inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation. Svenska Unescorådet fungerar som en nationell rådgivande och sakkunnig myndighet. Rådet är en länk mellan regering, myndigheter, experter och organisationer som är verksamma inom Unescos områden.

Gå till Svenska Unescorådets webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Nytt forskningssamarbete med USA inom bland annat 6G, kvantteknologi och cancer

    Vetenskapsrådet och Vinnova har tecknat en femårig avsiktsförklaring med amerikanska National Science Foundation (NSF), som ska underlätta forsknings- och innovationssamarbeten mellan Sverige och USA.

  2. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.

  3. Nya riktlinjer för användning av AI inom Europa

    EU-kommissionen har tillsammans med länderna inom European Research Area (ERA) och andra intressenter tagit fram riktlinjer för ansvarsfull användning av generativ AI inom forskning och innovation.