Forskningsprojekt från covid-19-utlysningen 2020

Varför drabbas vissa av svårare covid-19 än andra och hur fungerar munskydd i olika miljöer? Projekten som fick bidrag i Vetenskapsrådets covid-19-utlysning i juni 2020 undersöker allt från riskfaktorer och spridningsmekanismer till behandling och immunitet. Här listar vi projekten med en kort beskrivning.

Totalt fick 23 forskningsprojekt dela på 33 miljoner kronor i projektbidrag för forskning som kan bidra till att dämpa utbredningen och effekterna av coronapandemin och förhindra framtida pandemier. Projekten får finansiering från Vetenskapsrådet fram till 31 december 2021.

Riskfaktorer för svår covid-19


Spridning


Läkemedel och behandling


Vaccin och immunitet


Digitalisering och organisation

Poddavsnitt: Forskning med fokus på covid-19

I Vetenskapsrådets podd deltar fyra av forskarna och berättar mer om sina projekt. I avsnittet intervjuas även forskningsminister Matilda Ernkrans.

Lyssna direkt via spelaren nedan.

Publicerad 22 mars 2021

Uppdaterad 29 april 2021

Pdf / Utskrift

Fakta om utlysningen

Utlysningen var öppen 19 maj–2 juni 2020.

255 ansökningar kom in, varav 23 beviljades.

Statistik om beviljandegrad m.m.

Utlysningstexten

Mer inom samma ämne

  1. 100 miljoner till uppföljningsstudier av covid-19-vacciner

    Sex forskningsmiljöer får dela på totalt 100 miljoner kronor för uppföljningsstudier av covid-19-vacciner. Forskningsmiljöerna bygger på samarbeten mellan olika regioner och kommer att titta på olika aspekter av hälso- och sjukvårdens behov.

  2. Covid-19: Så identifierar du desinformation och konspirationsteorier

    Vilka krafter och mekanismer ligger bakom desinformation och konspirationsteorier? Vad gör dessa fenomen med oss och vårt samhälle? Detta seminarium ger oss tre olika perspektiv – från journalistiken, forskningen och expertmyndigheten.

  3. Bidrag till forskningsmiljö för uppföljningsstudier av covid-19-vaccin