Evenemanget är avslutat

Så ska Styr- och resursutredningen ge bättre forskning

Den 19 februari kommer Pam Fredman till Vetenskapsrådet och berättar om Styr- och resursutredningens betänkande. Vilka förslag har utredningen lämnat när det gäller forskningens finansiering och hur tänker utredningen kring forskningens kvalitet? Dessa frågor står i fokus under frukostseminariet, som riktar sig till särskilt inbjudna.

Obs! I vårt nyhetsbrev 14 februari uppgav vi felaktigt att Forum Söder är regional värd för evenemanget. Enbart Vetenskapsrådet är arrangör.

Datum

19 februari 2019

Tid

Kaffe och smörgås från kl. 08:15
Seminarium kl. 08:30-10:00

Plats

Västra Järnvägsgatan 3

Anmälan

Seminariet riktar sig till särskilt inbjudna.

Pam Fredman överlämnade den 1 februari 2019 betänkandet En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan till regeringen. I uppdraget har ingått att se över universitetens och högskolornas styrning, inklusive resurstilldelning.

Utredningen syftar till att effektivt och ändamålsenligt stödja det forskningspolitiska målet, som bl.a. säger att Sverige ska vara ett av värl­dens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kun­skaps­nation med hög­kvali­tativ forskning.

En panel diskuterar utredningen ur forskningsperspektiv. Panelen består av:

Lars Hultman, vd SSF
Mia Phillipson, forskningspolitisk talesperson Sveriges Unga Akademi
Sven Stafström, generaldirektör Vetenskapsrådet
Pam Fredman, utredare.

Det kommer också finnas tid för diskussion och frågor.


Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  2. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...

  3. Ny kartläggning av forskningsbehov inom kvinnors hälsa

    Vetenskapsrådet och Forte har kartlagt forskningen inom kvinnors hälsa och sjukdomar. Resultatet presenteras i en ny rapport. Rapporten pekar på kunskapsbehov kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar, samt vilka satsningar på forskning som behövs.