Evenemanget är avslutat
Offentliga samtal: Våldet minskar men brottsanmälningarna ökar - hur går det ihop?
De senaste tjugo åren har våldet minskat i såväl Sverige som i övriga västvärlden. Trots detta är det vanligt med föreställningar om att våldet ökar och blir grövre. Men vad säger forskarna?
Datum
9 februari 2016
Tid
13.00-15.30
Plats
Nalen
Anmälan
Text
Våldet minskar men brottsanmälningarna ökar - hur går det ihop?
Forskare:
Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Felipe har bland annat tittat på hur man definierar våld och hur man kan mäta brottslighetens omfattning och utveckling.
Panel:
Beatrice Ask (m), riksdagsledamot och ordförande i Justitieutskottet
Magnus Lindgren, generalsekreterare på Tryggare Sverige, en oberoende stiftelse som verkar för att utveckla brottsförebyggande arbete och stöd till brottsdrabbade.
Linda Hjertén, kriminalreporter samt redaktör för krimgruppen på Aftonbladet
Moderator:
Folke Tersman, Institutet för framtidsstudier
Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet. Ester har sedan början av 2000-talet studerat medier och brott, bland annat relationerna mellan brottsjournalistik och kriminalpolitik.
Våld som samhällsproblem
Felipe Estrada
Offentlig debatt präglas av beskrivningar om att våldsbrotten ständigt ökar i samhället. Forskningen ger dock en annan bild. Varför denna skillnad? Är det forskarna som misslyckats med att nå ut med hur kunskapsläget ser ut? Eller är forskningen inte trovärdig i en tid när ”alla vet” att våldet ökar? Felipe Estrada redovisar aktuella forskningsresultat och diskuterar den bild som finns av våldsbrott.
Nyhetslogikens paradox: ju värre, desto bättre
Ester Pollack,
Journalistiken är ingen spegel av verkligheten. Någon enkel korrelation mellan brottsutveckling och brottsrapportering existerar inte. Det mest avvikande har det högsta nyhetsvärdet, det exceptionella prioriteras. Berättelser om ond, bråd död attraherar publiken. Därför har också brott mot person kopplat till våld och sex, fått större uppmärksamhet än den vanligaste brottsligheten, egendomsbrott, under journalistikens hela historia.
I samband med seminariet publicerades två intervjuer med forskarna som deltog på forskning.se
Våldet minskar trots fler anmälningar Länk till annan webbplats.
Den mest dramatiska berättelsen tar störst utrymme i media Länk till annan webbplats.
SvT Vetenskap var på plats och gjorde följande inslag:
Forskare: Osann bild av våldet Länk till annan webbplats.
Vetenskapsradion var på plats och gjorde följande intervjuer:
Den falska bilden av våldet Länk till annan webbplats.
Seglivad myt om våldtäkter fortsätter Länk till annan webbplats.
Relaterat innehåll
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 12 mars 2025
Hur ser framtidens behov av arbetskraft ut inom välfärden och andra sektorer i samhället? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminari...
-
Evenemang |
Publicerad 12 mars 2025
Vilka framtidsbilder är gångbara och får genomslag idag? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminarieserien som äger rum på Vetenskap...
-
Evenemang |
Publicerad 10 oktober 2024
Behövs en karenstid för politiker som vill bli lobbyister? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik. Välkommen till detta samtal om Publ...