Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Våldet minskar men brottsanmälningarna ökar - hur går det ihop?

De senaste tjugo åren har våldet minskat i såväl Sverige som i övriga västvärlden. Trots detta är det vanligt med föreställningar om att våldet ökar och blir grövre. Men vad säger forskarna?

Datum

9 februari 2016

Tid

13.00-15.30

Plats

Nalen

Anmälan

Text

Våldet minskar men brottsanmälningarna ökar - hur går det ihop?

Forskare:
Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Felipe har bland annat tittat på hur man definierar våld och hur man kan mäta brottslighetens omfattning och utveckling.

Panel:
Beatrice Ask (m), riksdagsledamot och ordförande i Justitieutskottet
Magnus Lindgren, generalsekreterare på Tryggare Sverige, en oberoende stiftelse som verkar för att utveckla brottsförebyggande arbete och stöd till brottsdrabbade.
Linda Hjertén, kriminalreporter samt redaktör för krimgruppen på Aftonbladet

Moderator:
Folke Tersman, Institutet för framtidsstudier

Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet. Ester har sedan början av 2000-talet studerat medier och brott, bland annat relationerna mellan brottsjournalistik och kriminalpolitik.

Våld som samhällsproblem
Felipe Estrada

Offentlig debatt präglas av beskrivningar om att våldsbrotten ständigt ökar i samhället. Forskningen ger dock en annan bild. Varför denna skillnad? Är det forskarna som misslyckats med att nå ut med hur kunskapsläget ser ut? Eller är forskningen inte trovärdig i en tid när ”alla vet” att våldet ökar? Felipe Estrada redovisar aktuella forskningsresultat och diskuterar den bild som finns av våldsbrott.

Nyhetslogikens paradox: ju värre, desto bättre
Ester Pollack,

Journalistiken är ingen spegel av verkligheten. Någon enkel korrelation mellan brottsutveckling och brottsrapportering existerar inte. Det mest avvikande har det högsta nyhetsvärdet, det exceptionella prioriteras. Berättelser om ond, bråd död attraherar publiken. Därför har också brott mot person kopplat till våld och sex, fått större uppmärksamhet än den vanligaste brottsligheten, egendomsbrott, under journalistikens hela historia.

I samband med seminariet publicerades två intervjuer med forskarna som deltog på forskning.se

Våldet minskar trots fler anmälningar Länk till annan webbplats.
Den mest dramatiska berättelsen tar störst utrymme i media Länk till annan webbplats.

SvT Vetenskap var på plats och gjorde följande inslag:

Forskare: Osann bild av våldet Länk till annan webbplats.

Vetenskapsradion var på plats och gjorde följande intervjuer:

Den falska bilden av våldet Länk till annan webbplats.
Seglivad myt om våldtäkter fortsätter Länk till annan webbplats.

 

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Relaterat innehåll


Mer inom samma ämne

  1. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    Vad gör en automatiserad konstnärlig genialitet med kreativitets- och konstbegreppen? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta...

  2. Offentliga samtal: Vem kontrollerar rymden?

    Rymden koloniseras nu allt snabbare av både stater och privata aktörer – med vilka konsekvenser? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en pu...

  3. Offentliga samtal: Den klimatstressade stadens ansikte – urban form vid krisens front

    I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om framtidens städer. Delta på plats eller följ semin...