Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Har vi blivit mer faktaresistenta?

Varför pratas det så mycket om faktaresistens idag? Produktionen och tillgängligheten av kunskap har aldrig varit större och vi har aldrig varit så välutbildade. Trots detta menar somliga att något allvarligt har hänt i vårt förhållningssätt till fakta och kunskap. Där kunskap får ersättas av magkänsla. Men vad har egentligen förändrats? Har faktaresistens blivit en förklaringsmodell eller något vi kan skylla en icke önskvärd utveckling på?

Datum

23 februari 2017

Tid

09.30-12.00

Plats

Kyrksalen, Citykonditoriet Konferens, Adolf Fredriks kyrkogata 10

Arrangör

Seminariet ingår i serien "Offentliga samtal - forskare möter praktiker" som Vetenskapsrådet anordnar i samarbete med Institutet för framtidsstudier.

Har vi blivit mer faktaresistenta?

Forskare:
Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, Stockholms universitet
Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation, JMG, Göteborgs universitet

Panel:
Lina Nordquist, regionråd i Uppsala och docent i fysiologi
Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus
Jack Werner, frilansjournalist och grundare av Viralgranskaren

Moderator:
Folke Tersman, Institutet för framtidsstudier

Vad är kunskapsresistens och hur kan vi motverka den?
Åsa Wikforss
Vad döljer sig bakom årets metafor, 'faktaresistens'? I själva verket handlar det om olika sätt att undvika att ta till sig tillgänglig kunskap - allt från medvetna försök att förhindra spridning av existerande kunskap till kognitiva fördomar och en patologisk oförmåga att forma sina övertygelser på basis av tillgänglig evidens. Om vi ska kunna motverka spridningen av faktaresistens är det viktigt att vi skiljer på dessa olika former och undersöker mekanismerna bakom dem.

Kampen om verkligheten
Jesper Strömbäck
Att människan har en tendens att föredra information som bekräftar de egna åsikterna och verklighetsuppfattningarna är inget nytt. Inte heller att det ofta är viktigare för människor att känna sig informerade än att faktiskt vara det. Vad som har förändrats är inte människor som sådana, utan att det har blivit enklare för människor att söka sig till information som bekräftar de egna åsikterna. Detta har skett parallellt med traditionella institutioner – exempelvis nyhetsmedierna – har tappat i auktoritet och de politiska striderna delvis skiftat till att allt mer handla om bilden av verkligheten.

Se seminariet på youtube Länk till annan webbplats.

Lyssna på Vetenskapsradions program om seminariet Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Relaterat innehåll


Mer inom samma ämne

  1. Offentliga samtal: Tid, flex, klass – vem reglerar ditt livs timmar?

    I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlade om makten över tiden i ett förändrat arbetslandskap.

  2. Offentliga samtal: Brandplats skogen – makt och konflikt i svenskt skogsbruk

    I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlade om den svenska skogens nutid och framtid.

  3. Offentliga samtal: Den kriminella ekonomins samhällspåverkan – från narkotika till organiserad välfärdsbrottslighet

    I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlade om den kriminella ekonomin och dess påverkan på samh...