Evenemanget är avslutat

Forskares syn på öppen vetenskap och forskningskommunikation

Forskningskommunikation är viktigt - främst av demokratiska skäl - men inte prioriterat eftersom det inte är meriterande. Det tycker forskare och forskningskommunikatörer vid svenska lärosäten och forskningsfinansiärer.

Datum

23 mars 2018

Tid

10:00-12:00

Plats

Vetenskapsrådet, Västra Järnvägsgatan 3

Om rapporten

I en färsk studie baserad på djupintervjuer har Vetenskapsrådet och Vetenskap & Allmänhet tagit tempen på svenska forskares syn på, engagemang i, och förutsättningar för kommunikation med det omgivande samhället. Under ett seminarium den 23 mars presenterades resultatet, bland annat visade studien att:

  • forskningskommunikation ses som viktigt, främst av demokratiska skäl.
  • det största hindret är tidsbrist och att det inte ses som meriterande.
  • forskarna upplever ett positivt stöd från kollegor när de kommunicerar utanför akademin.
  • forskarna sällan använder sociala medier för forskningskommunikation.
  • öppen vetenskap är inte ett välkänt begrepp bland de intervjuade forskarna. De flesta associerar ordet med öppen tillgång till forskningsartiklar (open access).

Hela rapporten finns att läsa på Vetenskap & Allmänhets webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Relaterat innehåll


Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.

  2. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  3. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...