Evenemanget är avslutat

Forskares syn på öppen vetenskap och forskningskommunikation

Forskningskommunikation är viktigt - främst av demokratiska skäl - men inte prioriterat eftersom det inte är meriterande. Det tycker forskare och forskningskommunikatörer vid svenska lärosäten och forskningsfinansiärer.

Datum

23 mars 2018

Tid

10:00-12:00

Plats

Vetenskapsrådet, Västra Järnvägsgatan 3

Om rapporten

I en färsk studie baserad på djupintervjuer har Vetenskapsrådet och Vetenskap & Allmänhet tagit tempen på svenska forskares syn på, engagemang i, och förutsättningar för kommunikation med det omgivande samhället. Under ett seminarium den 23 mars presenterades resultatet, bland annat visade studien att:

  • forskningskommunikation ses som viktigt, främst av demokratiska skäl.
  • det största hindret är tidsbrist och att det inte ses som meriterande.
  • forskarna upplever ett positivt stöd från kollegor när de kommunicerar utanför akademin.
  • forskarna sällan använder sociala medier för forskningskommunikation.
  • öppen vetenskap är inte ett välkänt begrepp bland de intervjuade forskarna. De flesta associerar ordet med öppen tillgång till forskningsartiklar (open access).

Hela rapporten finns att läsa på Vetenskap & Allmänhets webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Relaterat innehåll


Mer inom samma ämne

  1. Offentliga samtal: Den nya lobbyismen

    Behövs en karenstid för politiker som vill bli lobbyister? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik. Välkommen till detta samtal om Publ...

  2. Final i Forskar Grand Prix 2024

    I riksfinalen av Forskar Grand Prix tävlar forskare från hela Sverige om att presentera sin forskning enkelt, inspirerande och pedagogiskt på fyra minuter. Var med och rösta fram vinnaren, på plats på Filadelfia Convention Center i Stockholm eller di...

  3. Kunskapskonferensen 2024: AI och civilsamhället

    Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, arrangerar en kunskapskonferens där aktuell forskning som rör det civila samhället presenteras. Årets tema är AI och civilsamhället: utmaningar och innovativa lösningar.