Evenemang
Forskares syn på öppen vetenskap och forskningskommunikation
Forskningskommunikation är viktigt - främst av demokratiska skäl - men inte prioriterat eftersom det inte är meriterande. Det tycker forskare och forskningskommunikatörer vid svenska lärosäten och forskningsfinansiärer.
Datum
23 mars 2018
Tid
10:00-12:00
Plats
Vetenskapsrådet, Västra Järnvägsgatan 3
Om rapporten
I en färsk studie baserad på djupintervjuer har Vetenskapsrådet och Vetenskap & Allmänhet tagit tempen på svenska forskares syn på, engagemang i, och förutsättningar för kommunikation med det omgivande samhället. Under ett seminarium den 23 mars presenterades resultatet, bland annat visade studien att:
- forskningskommunikation ses som viktigt, främst av demokratiska skäl.
- det största hindret är tidsbrist och att det inte ses som meriterande.
- forskarna upplever ett positivt stöd från kollegor när de kommunicerar utanför akademin.
- forskarna sällan använder sociala medier för forskningskommunikation.
- öppen vetenskap är inte ett välkänt begrepp bland de intervjuade forskarna. De flesta associerar ordet med öppen tillgång till forskningsartiklar (open access).
Hela rapporten finns att läsa på Vetenskap & Allmänhets webbplats Länk till annan webbplats.
Relaterat innehåll
Mer inom samma ämne
-
Artikel |
Publicerad 09 december 2022
Vetenskapsrådets referensgrupp för forskningskommunikation bidrar med kunskap och rådgivning till myndigheten i frågor som rör forskningskommunikation. I gruppen sitter forskare och kommunikationsexperter med olika kompetenser.
-
Nyhet |
Publicerad 08 december 2022
Vetenskapsrådet har tillsatt en referensgrupp som ska bidra med kunskap och rådgivning till myndigheten i frågor som rör forskningskommunikation.
-
Beslut |
Publicerad 06 december 2022
Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag till forskares kommunikation inom migration och integration. Totalt beviljar vi närmare 4,8 miljoner kronor för åren 2022–2024.