Evenemanget är avslutat
Offentliga samtal – om det förarlösa samhället
Välkommen till höstens första seminarium i serien Offentliga samtal – forskare möter praktiker. Till varje seminarium bjuder vi in två forskare som ska presentera sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik. Denna gång handlar samtalet om det förarlösa samhället.
Datum
17 september 2018
Tid
9.00–11.00, fika från kl 8.30
Plats
Finlandshuset, Snickarbacken 4, Stockholm
Arrangör
Vetenskapsrådet i samarbete med Institutet för Framtidsstudier
Det förarlösa samhället
Inom fem år kommer självstyrande bilar att lanseras menar bilindustrin. Vissa forskare tror att 90 procent av alla bilar i städerna på sikt kan försvinna i och med detta. Listan är lång över alla förväntade fördelar. Men är förväntningarna realistiska? Eller handlar det om en teknikromantisk hållning som hejas fram av en pressad bilbransch och en teknikoptimistisk medierapportering? Vad kan vi förvänta oss? Vilka gynnas av denna utveckling? Och finns det några som förlorar på det?
Var kommer de självkörande fordonen att köra oss?
Albin Engholm
Leder självkörande-teknik till att det blir fler eller färre fordon? Hur kommer vi resa i framtiden? Vad finns det för hot och möjligheter? Och vad påverkar utvecklingen?
Självkörande bilar bortom hypen
Karim Jebari
Det påstås att självkörande bilar kommer att öka trafiksäkerheten, minska trafikproblemen i våra städer och minska transportsektorns klimatavtryck på ett decennium. Det finns argument för att vi bör vara skeptiska inför dessa påståenden.
Forskare
- Ablin Engholm, doktorand systemeffekter av självkörande bilar på Kungliga Tekniska högskolan, KTH (ersättare och kollega till Anna Pernestål Brenden som fått förhinder)
- Karim Jebari, forskare i filosofi vid Institutet för Framtidsstudier
Praktiker
- Jens Holm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och miljöpolitisk talesperson
- Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund
- Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores och 2030-sekretariatet
Moderator: Folke Tersman, professor i praktisk filosofi, Institutet för framtidsstudier.
Om Offentliga samtal
Syftet med seminarieserien är både att lyfta fram forskningsresultat i ett vidare sammanhang och att uppmuntra till samtal mellan forskare och andra som berörs av resultaten. Två forskare presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne och möter sedan praktiker i ett samtal inför publik. En praktiker kan exempelvis vara politiker, representanter från organisationer eller från medier som på något vis berörs av eller är engagerade i ämnet och därför kan tillföra andra perspektiv.
Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet har utvecklat formatet tillsammans med Institutet för framtidsstudier. Det första seminariet hölls 2016.
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 16 september 2024
Vad är forskningskommunikationens demokratiska uppdrag? Och vilka är de mest brännande frågorna för yrkesrollen forskningskommunikatör just nu? Det och mycket mer diskuteras under årets forum för forskningskommunikation.
Nyckelord:
-
Evenemang |
Publicerad 12 september 2024
Under Internetdagarna arrangerar Vetenskapsrådet tre seminarier inom ramen för det nationella forskningsprogrammet om digitaliseringens samhällskonsekvenser. Välkomna!
Nyckelord:
-
Evenemang |
Publicerad 10 september 2024
I seminarieserien Offentliga samtal presenterar forskare sitt arbete kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om utforskandet av mars och äger rum på Bokmässan i Göteborg.