Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal – om det förarlösa samhället

Välkommen till höstens första seminarium i serien Offentliga samtal – forskare möter praktiker. Till varje seminarium bjuder vi in två forskare som ska presentera sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik. Denna gång handlar samtalet om det förarlösa samhället.

Datum

17 september 2018

Tid

9.00–11.00, fika från kl 8.30

Plats

Finlandshuset, Snickarbacken 4, Stockholm

Arrangör

Vetenskapsrådet i samarbete med Institutet för Framtidsstudier

Det förarlösa samhället

Inom fem år kommer självstyrande bilar att lanseras menar bilindustrin. Vissa forskare tror att 90 procent av alla bilar i städerna på sikt kan försvinna i och med detta. Listan är lång över alla förväntade fördelar. Men är förväntningarna realistiska? Eller handlar det om en teknikromantisk hållning som hejas fram av en pressad bilbransch och en teknikoptimistisk medierapportering? Vad kan vi förvänta oss? Vilka gynnas av denna utveckling? Och finns det några som förlorar på det?

Var kommer de självkörande fordonen att köra oss?

Albin Engholm
Leder självkörande-teknik till att det blir fler eller färre fordon? Hur kommer vi resa i framtiden? Vad finns det för hot och möjligheter? Och vad påverkar utvecklingen?

Självkörande bilar bortom hypen

Karim Jebari
Det påstås att självkörande bilar kommer att öka trafiksäkerheten, minska trafikproblemen i våra städer och minska transportsektorns klimatavtryck på ett decennium. Det finns argument för att vi bör vara skeptiska inför dessa påståenden.

Forskare

  • Ablin Engholm, doktorand systemeffekter av självkörande bilar på Kungliga Tekniska högskolan, KTH (ersättare och kollega till Anna Pernestål Brenden som fått förhinder)
  • Karim Jebari, forskare i filosofi vid Institutet för Framtidsstudier

Praktiker

  • Jens Holm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och miljöpolitisk talesperson
  • Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund
  • Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores och 2030-sekretariatet

Moderator: Folke Tersman, professor i praktisk filosofi, Institutet för framtidsstudier.

Om Offentliga samtal

Syftet med seminarieserien är både att lyfta fram forskningsresultat i ett vidare sammanhang och att uppmuntra till samtal mellan forskare och andra som berörs av resultaten. Två forskare presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne och möter sedan praktiker i ett samtal inför publik. En praktiker kan exempelvis vara politiker, representanter från organisationer eller från medier som på något vis berörs av eller är engagerade i ämnet och därför kan tillföra andra perspektiv.

Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet har utvecklat formatet tillsammans med Institutet för framtidsstudier. Det första seminariet hölls 2016.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.

  2. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  3. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...