Evenemanget är avslutat

Seminarium om aktuella djurförsöksfrågor

Vad tycker svenskarna om djurförsök? Och hur genomför man djurförsök på bästa sätt? 7 december arrangerar Vetenskapsrådets expertgrupp för försöksdjursvetenskap ett seminarium om aktuella djurförsöksfrågor.

Datum

7 december 2018

Tid

09.00 – 16.00

Plats

Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm

Anmälan

Seminariet är stängt för anmälan.

 


Program för seminarium om aktuella djurförsök

09.00

Registrering och kaffe


09.20

Inledning

Sandra Kleinau, biträdande huvudsekreterare i medicin och hälsa, och Michael Axelsson, ordförande för Vetenskapsrådets expertgrupp för försöksdjursvetenskap

09.30

Forskarpresentation 3R

Ylva Sjunnesson, SLU, bidragsmottagare av ”Bidrag för utveckling av metoder för ersättning, begränsning och/eller förfining av djurförsök enligt 3R” 2017 presenterar sina forskningsprojekt

10.00

Forskarpresentation 3R

Emma Andersson, KI, bidragsmottagare av ”Bidrag för utveckling av metoder för ersättning, begränsning och/eller förfining av djurförsök enligt 3R” 2017 presenterar sina forskningsprojekt

10.30

Rast


10.45

Forska utan djurförsök

Karin Gabrielson Morton

11.00

Sveriges 3R-center

Cecilia Bornestaf

11.15

Swetox

Camilla Bengtsson och Marie Eriksson

11.30

Aktuellt från Näringsdepartementet

Lena Odland

11.45

Information

Representant från centrala djurförsöksetiska nämnden

12.00

Lunch


13.00

Keynote speaker

Asgeir Kobro-Flatmoen, NTNU, Kavli Institute for Systems Neuoscience berättar om sin forskning på råttor och hur han tar hänsyn till 3R-principen om metoder för ersättning, begränsning eller förfining av djurförsök i sin forskning.

13.45

Kaffepaus


14.15

Norecopa: PREPARE

Adrian Smith från NORECOPA, Norges 3R-center, föreläser om PREPARE: hur man planerar och genomför experiment som inkluderar försöksdjur på bästa sätt.

14.30

Undersökning om djurförsök 2018

Sandra Kleinau, biträdande huvudsekreterare för medicin och hälsa, presenterar den första inledande analysen av den attitydundersökning till djurförsök hos Sveriges befolkning som Vetenskapsrådet genomförde under hösten.

14.45-16.00

Tema paneldiskussionen

Paneldebatt med representanter från olika myndigheter och intresseorganisationer. Moderator Michael Axelsson.


Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  3. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.