Evenemanget är avslutat
Offentliga samtal: Hur påverkar de starka berättelserna oss?
I seminarieserien Offentliga samtal – forskare möter praktiker bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik. Denna gång handlar samtalet om berättelser och hur de påverkar oss. Se en inspelning av seminariet nedan.
Datum
25 april 2019
Tid
14.00–16.00
Plats
Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm
Arrangörer
Vetenskapsrådet i samarbete med Institutet för framtidsstudier.
Hur påverkar de starka berättelserna oss?
Begrepp som ”berättelse” och ”narrativ” används allt oftare för att förklara politiska partiers framgångar eller motgångar. Somliga menar att det var med ”en ny berättelse om Sverige" som Moderaterna lyckades vinna regeringsmakten på 2000-talet, medan det är avsaknaden av en sådan berättelse som förklarar Socialdemokraternas minskade stöd.
Liknande saker sägs om företag och varumärken. Framgångsrika företagsledare behöver vara ”story-tellers” som bygger ett narrativ kring företaget som kan inspirera medarbetare och attrahera kunder. Vilken substans har detta sätt att prata? Vad menas med en ”berättelse” i dessa sammanhang, och vilka berättelser är det som påverkas oss? Varför är berättelser viktiga? Vad säger forskarna och vad säger praktikerna?
Berättelser som argumentation
Orla Vigsö, professor i medievetenskap, JMG vid Göteborgs universitet
Berättelser fyller många funktioner och en viktig funktion är att de ingår i argumentationen. Oavsett om det rör beskrivningen av nuläget, analyserna efter en händelse eller drömmen om framtiden så är berättelser ett vanligt sätt att ta till. Och det är svårare att argumentera mot en berättelse än mot ett entydigt påstående. Hur ser det ut i diskussionerna om "Sverige" och "svenskarna"?
"Så här ser verkligheten ut" – om små och stora berättelser i politisk kommunikation
Charlotta Seiler Brylla, professor i tyska vid Stockholms universitet
Politiker refererar gärna till upplevda händelser - egna eller andras - när de kommunicerar med väljarna. Hur ser dessa berättelser ut och vilken funktion har de i politiskt språkbruk?
Panel
- Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet
- Niklas Rådström, författare och professor em i berättande
- Per Schlingmann, driver kommunikationsbyrå, fd chefsstrateg och statssekreterare M.
Moderator
Folke Tersman
Om Offentliga samtal
Syftet med seminarieserien är både att lyfta fram forskningsresultat i ett vidare sammanhang och att uppmuntra till samtal mellan forskare och andra som berörs av resultaten.
Två forskare presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne och möter sedan praktiker i ett samtal inför publik. Exempel på praktiker är politiker, representanter från organisationer eller från medier som på något vis berörs av eller är engagerade i ämnet och därför kan tillföra andra perspektiv.
Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet har utvecklat formatet tillsammans med Institutet för framtidsstudier. Det första seminariet hölls 2016.
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 10 oktober 2024
Behövs en karenstid för politiker som vill bli lobbyister? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik. Välkommen till detta samtal om Publ...
-
Evenemang |
Publicerad 10 oktober 2024
I riksfinalen av Forskar Grand Prix tävlar forskare från hela Sverige om att presentera sin forskning enkelt, inspirerande och pedagogiskt på fyra minuter. Var med och rösta fram vinnaren, på plats på Filadelfia Convention Center i Stockholm eller di...
Nyckelord:
-
Evenemang |
Publicerad 27 september 2024
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, arrangerar en kunskapskonferens där aktuell forskning som rör det civila samhället presenteras. Årets tema är AI och civilsamhället: utmaningar och innovativa lösningar.
Nyckelord: