Evenemanget är avslutat
Offentliga samtal: Berikas eller utarmas det svenska språket?
I seminarieserien Offentliga samtal – forskare möter praktiker bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik. Årets första offentliga samtal handlar om språkutveckling, invandring och internationalisering. Se en inspelning av seminariet nedan.
Datum
25 april 2019
Tid
10.00–12.00 (startar med kaffe 9.30)
Plats
Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm
Arrangörer
Vetenskapsrådet i samarbete med Institutet för framtidsstudier.
Berikas eller utarmas det svenska språket? Språkutveckling, invandring och internationalisering
Ibland får vi läsa att det svenska språket är hotat. Det kan röra sig om engelskans inflytande på bekostnad av svenskan, ungdomens slangord och bristande kunskaper inom grammatik, internets inflytande med mera.
Somliga hävdar även att invandringen hotar att utarma svenskan. Men finns det några hot eller är språket något som ständigt vitaliseras och utvecklas? På vilket sätt påverkar migration och segregation utvecklingen? Vikten av goda språkkunskaper för en framgångsrik integration i Sverige betonas allt oftare men rår politiken över språkutvecklingen? Finns det några anledningar till bekymmer och vad säger forskarna om vad som driver utveckling och hur vi lär oss?
Modersmålsläsning: varför och hur?
Julia Uddén, forskare i språkinlärning och psykologi vid Stockholms universitet
Hemspråksundervisningen är alltmer hotad från politiskt håll medan forskare är eniga om att den gör gott. Julia Uddén sammanfattar ny forskning med hjärnavbildning som fördjupar vår förståelse av vikten att få lära sig läsa på majoritetsspråket på sitt modersmål. Vi gör även nedslag i annan aktuell forskning kring den flerspråkiga hjärnan.
Hur invandring påverkar språket?
Mikael Parkvall, forskare i språkvetenskap vid Stockholms universitet
I en tid när nästan all offentlig debatt på ett eller annat sätt handlar om migration är det naturligt att ställa frågan om invandringens påverkan på språkutvecklingen. Har vi alls något att lära av historien? Kan svenskan dö ut eller kommer invandringen att gå spårlöst förbi i språkhistorien?
Panel
- Martin Sundin, gd på Institutet för språk och folkminnen
- Marjaneh Bakhtiari, författare
- Anna Österlund, enhetschef, Skolverket
Moderator: Katharina Berndt-Rasmussen
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 10 oktober 2024
Behövs en karenstid för politiker som vill bli lobbyister? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik. Välkommen till detta samtal om Publ...
-
Evenemang |
Publicerad 10 oktober 2024
I riksfinalen av Forskar Grand Prix tävlar forskare från hela Sverige om att presentera sin forskning enkelt, inspirerande och pedagogiskt på fyra minuter. Var med och rösta fram vinnaren, på plats på Filadelfia Convention Center i Stockholm eller di...
Nyckelord:
-
Evenemang |
Publicerad 27 september 2024
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, arrangerar en kunskapskonferens där aktuell forskning som rör det civila samhället presenteras. Årets tema är AI och civilsamhället: utmaningar och innovativa lösningar.
Nyckelord: