Evenemanget är avslutat

Hur kan grundforskning inom växtbiologi bidra till att lösa framtidens livsmedelsförsörjning?

Den 27 augusti arrangerar Kungliga vetenskapsakademin, Scandinavian Plant Physiology Society och Vetenskapsrådet ett heldagssymposium med inriktning på hur grundforskning inom växtbiologi kan bidra till att lösa den framtida livsmedelsförsörjningen. Välkommen!

Datum

27 augusti 2019

Tid

9.30 — 15.15

Plats

Stora Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40, Stockholm

Anmälan

Anmälan är stängd.

Arrangör

Symposiet arrangeras av Kungliga vetenskapsakademin, Scandinavian Plant Physiology Society och Vetenskapsrådet.

Växter

Foto: Lottie Eriksson

Många av mänsklighetens stora utmaningar rör växter och matproduktion. En växande befolkning, klimatförändringar och ökande konkurrens om exempelvis sötvatten och odlingsbar jord ökar varje år pressen på växtforskare och växtförädlare att leverera innovationer och nya växtsorter som kan möta dessa utmaningar.

Tillämpad forskning baseras så gott som alltid på landvinningar inom grundforskning, och detta gäller förstås även i detta fall. Historien visar att dagens naturbruk är baserat på gårdagens grundforskning, och på samma sätt kommer dagens grundforskning att utgöra basen för framtidens tillämpningar.

I detta symposium kommer världsledande forskare att ge exempel på hur grundforskning på växter lett till historiska genombrott som fått betydelse för mänskligheten, från Mendels epokgörande räknande av ärtor i klosterträdgården i Brno till utveckling av nya grödor. Vidare kommer symposiet att visa hur dagens forskning har förutsättningar att förbättra vår framtid, men också vilka problem som måste lösas för att detta skall kunna realiseras, i en värld där fakta alltmera ifrågasätts.

Symposiet hålls på engelska med ett antal internationella talare.

Läs mer om konferensen på KVAs webbplats Länk till annan webbplats..

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift


Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. NordForsk utlyser bidrag om hållbar utveckling av Arktis

    Nordforsk har öppnat en utlysning om hållbar utveckling av Arktis. Bakom utlysningen står de nordiska länderna tillsammans med Kanada och USA. Vetenskapsrådet är en av finansiärerna. Sista ansökningsdag för utlysningens första steg är 4 juni 2024.

  3. DevRes 2024: Reaching the Sustainable Development Goals in a polarized world

    Välkommen till DevRes 2024! Konferensen pågår i två dagar och samlar forskare inom olika områden med relevans för hållbar utveckling. Årets konferens äger rum på Lunds universitet och har temat “Reaching the Sustainable Development Goals in a polariz...