Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Håller våra städer på att spricka?

I seminarieserien Offentliga samtal – forskare möter praktiker bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik. Årets tredje offentliga samtal handlar om ojämlikhet och boendesegregation i våra storstäder.

Datum

7 november 2019

Tid

10.00–12.00 (startar med kaffe 9.30)

Plats

Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm

Arrangörer

Vetenskapsrådet i samarbete med Institutet för framtidsstudier.

Anmälan

Seminariet är kostnadsfritt, men du behöver anmäla dig. Anmälningslänk publiceras här när programmet är fullständigt.

Håller våra städer på att spricka? Ojämlikhet och boendesegregation i våra storstäder

Förorten hamnar ofta i negativt medie- och debattljus: skjutningar, brinnande bilar, och stenkastning mot ambulanspersonal. Bakom rubrikerna döljer sig en oro för att fattigdom och utanförskap växer i städernas miljonprogramsområden samtidigt som andra stadsdelar blir allt mer etniskt, ekonomiskt och socialt homogena.

Men vad säger forskningen? Hur ser egentligen de sociala och ekonomiska trenderna ut i storstädernas resurssvagare områden? Blir det bättre eller sämre? I vilka avseenden? Är utvecklingen i Sverige mer bekymmersam än på andra håll, eller är det tvärtom? Hör forskare och praktiker på temat ojämlikhet och boendesegregation i de svenska storstäderna.

Organiseringen i marginaliserade områden

Lisa Kings, lektor i socialt arbete Södertörns Högskola

Inget föreningsliv, våldsamma uppror och platser för radikalisering. Stämmer denna bild av våra utsatta förortsområden? Hur ser egentligen livet ut, hur organiserar sig människor. Och hur gestaltar sig civilsamhället i marginaliserade områden och hur förhåller sig detta till det etablerade civilsamhället samhället i stort?

Segregation och ojämlika uppväxtvillkor

Bo Malmberg, professor i geografi, särskilt kulturgeografi, Stockholms universitet

Hur har segregationen i Sverige utvecklats under de senaste decennierna? Hur påverkas ens livschanser av en uppväxt i ett utsatt område? Det är centrala frågor för att bedöma om utvecklingen i Sverige går mot fördjupade klyftor.

Forskare

  • Lisa Kings, lektor i socialt arbete Södertörns Högskola
  • Bo Malmberg, professor i geografi, särskilt kulturgeografi, Stockholms universitet

Panel

  • Emilia Bjuggren, borgarråd (S) i Stockholm med ansvar för statsbyggnads- och kulturfrågor (ersätter Lawen Redar, riksdagsledamot (S) som fått förhinder)
  • Robert Hannah, riksdagsledamot (L)
  • Nicolas Lunabba, verksamhetsledare på Helamalmö, Malmö​

Moderator Elisabeth Sjöstedt

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.

  2. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  3. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...