Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Håller våra städer på att spricka?

I seminarieserien Offentliga samtal – forskare möter praktiker bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik. Årets tredje offentliga samtal handlar om ojämlikhet och boendesegregation i våra storstäder.

Datum

7 november 2019

Tid

10.00–12.00 (startar med kaffe 9.30)

Plats

Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm

Arrangörer

Vetenskapsrådet i samarbete med Institutet för framtidsstudier.

Anmälan

Seminariet är kostnadsfritt, men du behöver anmäla dig. Anmälningslänk publiceras här när programmet är fullständigt.

Håller våra städer på att spricka? Ojämlikhet och boendesegregation i våra storstäder

Förorten hamnar ofta i negativt medie- och debattljus: skjutningar, brinnande bilar, och stenkastning mot ambulanspersonal. Bakom rubrikerna döljer sig en oro för att fattigdom och utanförskap växer i städernas miljonprogramsområden samtidigt som andra stadsdelar blir allt mer etniskt, ekonomiskt och socialt homogena.

Men vad säger forskningen? Hur ser egentligen de sociala och ekonomiska trenderna ut i storstädernas resurssvagare områden? Blir det bättre eller sämre? I vilka avseenden? Är utvecklingen i Sverige mer bekymmersam än på andra håll, eller är det tvärtom? Hör forskare och praktiker på temat ojämlikhet och boendesegregation i de svenska storstäderna.

Organiseringen i marginaliserade områden

Lisa Kings, lektor i socialt arbete Södertörns Högskola

Inget föreningsliv, våldsamma uppror och platser för radikalisering. Stämmer denna bild av våra utsatta förortsområden? Hur ser egentligen livet ut, hur organiserar sig människor. Och hur gestaltar sig civilsamhället i marginaliserade områden och hur förhåller sig detta till det etablerade civilsamhället samhället i stort?

Segregation och ojämlika uppväxtvillkor

Bo Malmberg, professor i geografi, särskilt kulturgeografi, Stockholms universitet

Hur har segregationen i Sverige utvecklats under de senaste decennierna? Hur påverkas ens livschanser av en uppväxt i ett utsatt område? Det är centrala frågor för att bedöma om utvecklingen i Sverige går mot fördjupade klyftor.

Forskare

  • Lisa Kings, lektor i socialt arbete Södertörns Högskola
  • Bo Malmberg, professor i geografi, särskilt kulturgeografi, Stockholms universitet

Panel

  • Emilia Bjuggren, borgarråd (S) i Stockholm med ansvar för statsbyggnads- och kulturfrågor (ersätter Lawen Redar, riksdagsledamot (S) som fått förhinder)
  • Robert Hannah, riksdagsledamot (L)
  • Nicolas Lunabba, verksamhetsledare på Helamalmö, Malmö​

Moderator Elisabeth Sjöstedt

Om Offentliga samtal

Syftet med seminarieserien är både att lyfta fram forskningsresultat i ett vidare sammanhang och att uppmuntra till samtal mellan forskare och andra som berörs av resultaten.

Två forskare presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne och möter sedan praktiker i ett samtal inför publik. Exempel på praktiker är politiker, representanter från organisationer eller från medier som på något vis berörs av eller är engagerade i ämnet och därför kan tillföra andra perspektiv.

Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet har utvecklat formatet tillsammans med Institutet för framtidsstudier. Det första seminariet hölls 2016.

Här finns alla seminarier i serien Offentliga samtal

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Offentliga samtal: När behöver hur många kunna vad på svensk arbetsmarknad?

    Hur ser framtidens behov av arbetskraft ut inom välfärden och andra sektorer i samhället? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminari...

  2. Offentliga samtal: Framtiden som vara – vems framtidsbild vinner?

    Vilka framtidsbilder är gångbara och får genomslag idag? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminarieserien som äger rum på Vetenskap...

  3. Presentation av slutrapport inom EU-initiativet Mutual Learning Exercise on public engagement

    Mutual Learning Exercise, MLE, on public engagement är ett EU-initiativ som undersöker hur allmänheten kan involveras mer i forskning och innovation. Den 1 april presenteras slutrapporten på ett öppet seminarium i Bryssel. Välkommen att delta på plat...