Evenemanget är avslutat

Nobel Calling Stockholm: Anna Rising

Under rubriken "Spindeltråd – naturens egen superfiber" berättade professorn Anna Rising om sin forskning inom stamcellsodling.

Datum

8 oktober 2020

Tid

9.00–10.00

Arrangörer

Vetenskapsrådet i samarbete med Nobel Prize Museum

Spindeltråd – naturens egen superfiber

Sedan länge är det känt att spindelväv kan påskynda sårläkning. Redan de gamla romarna lade spindelnät på sina hästars sår. Trådarna är lika starka som mänskliga senor och bryts ner när ny vävnad bildas i kroppen. Men materialet tros ha mer potential än så.

Anna Rising är professor i veterinärmedicinsk biokemi vid Sveriges lantbruksuniversitet och forskare vid Karolinska institutet i vad som kallas regenerativ medicin. Hon fokuserar på stamcellsodling, ett relativt nytt forskningsområde. Anna Rising leder ett forskningsprojekt där man på konstgjord väg skapar spindeltrådsfibrer. Materialet kan i framtiden komma att användas för reparation av skadade nerver. Målet är att kunna ersätta eller återställa skadade organ och vävnader. En annan del av hennes forskning rör ett speciellt protein som finns i spindeltråd och som är av nytta när man producerar vissa läkemedel som i dag är svåra eller omöjliga att tillverka.

Detta är ett av evenemangen under Nobel Calling Stockholm, som ägde rum 5–12 oktober då årets Nobelpristagare presenteras. En vecka då vikten av forskning, vetenskap, litteratur och fred står i fokus.

Se hela programmet för Nobel Calling Stockholm på Nobel Prize Museums webbplats Länk till annan webbplats..

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.

  2. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  3. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...