Evenemang

Nobel Calling Stockholm: forskaren Stefan Buijsman

Under rubriken "Hur matematik gör världen mer hanterbar" berättar Stefan Buijsman om sin forskning inom matematisk filosofi. Föreläsningen riktar sig till allmänheten och genomförs digitalt. Välkommen!

Datum

5 oktober 2020

Tid

10.00–11.00

Plats

Digitalt

Arrangörer

Vetenskapsrådet i samarbete med Nobel Prize Museum

Anmälan

Sista anmälningsdag är 5 oktober

Föreläsningen är på engelska

Hur matematik gör världen mer hanterbar

Trafikljus, filmförslag på Netflix och espressomaskinen på ditt lokala café – de är alla beroende av den enkla matematik som vi lär oss i skolan. Vad är matematikens ursprung, och varför är matematik viktigt? Hur skulle vår vardag se ut om vi inte hade siffror?

Stefan Buijsmans forskningsfält är matematikens filosofi, i synnerhet hur barn lär sig och använder matematik. Han föddes i Holland år 1995, erhöll en mastersexamen i filosofi från universitetet i Leiden vid 18 års ålder, och flyttade sedan till Sverige och Stockholms universitet. Inom 18 månader hade han avslutat en fyraårig doktorsutbildning, vilket gjorde honom till den yngste personen med doktorsexamen någonsin i Sverige. Stefan har också skrivit flera populärvetenskapliga böcker om matematik, till exempel Siffrorna i våra liv (Natur & Kultur), en bok som hittills sålts till 16 länder.

Detta är ett av evenemangen under Nobel Calling Stockholm, som äger rum 5–12 oktober då årets Nobelpristagare presenteras. Det är en vecka då vikten av forskning, vetenskap, litteratur och fred står i fokus.

Se hela programmet för Nobel Calling Stockholm på Nobel Prize Museums webbplatslänk till annan webbplats

Publicerad den 10 september 2020

Uppdaterad den 18 september 2020

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Nobel Calling Stockholm: forskaren Anna Rising

    Under rubriken "Så kan spindelväv användas inom vården" berättar professorn Anna Rising om sin forskning inom stamcellsodling. Föreläsningen riktar sig till allmänheten och genomförs digitalt. Välkommen!

  2. ESOF 2020

    2–6 september är det dags för den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 3 september.

  3. Debatt: Dra lärdom – utveckla vetenskaplig rådgivning

    Vid oförutsedda händelser måste den vetenskapliga expertisen samlas snabbt för att kunna ge stöd till beslutsfattande. Det är hög tid att Sverige utvecklar en effektiv process för vetenskaplig rådgivning som stöd både i krishantering och för en god s...