Evenemang

Nobel Calling Stockholm: Stefan Buijsman

Under rubriken "Hur matematik gör världen mer hanterbar" berättade Stefan Buijsman om sin forskning inom matematisk filosofi. Se en inspelning av föreläsningen nedan.

Datum

5 oktober 2020

Tid

10.00–11.00

Hur matematik gör världen mer hanterbar

Trafikljus, filmförslag på Netflix och espressomaskinen på ditt lokala café – de är alla beroende av den enkla matematik som vi lär oss i skolan. Vad är matematikens ursprung, och varför är matematik viktigt? Hur skulle vår vardag se ut om vi inte hade siffror?

Stefan Buijsmans forskningsfält är matematikens filosofi, i synnerhet hur barn lär sig och använder matematik. Han föddes i Holland år 1995, erhöll en mastersexamen i filosofi från universitetet i Leiden vid 18 års ålder, och flyttade sedan till Sverige och Stockholms universitet. Inom 18 månader hade han avslutat en fyraårig doktorsutbildning, vilket gjorde honom till den yngste personen med doktorsexamen någonsin i Sverige. Stefan har också skrivit flera populärvetenskapliga böcker om matematik, till exempel Siffrorna i våra liv (Natur & Kultur), en bok som hittills sålts till 16 länder.

5 oktober får vi höra Stefan Buijsman berätta om sin forskning, följt av ett samtal med moderator Helena Bornholm. Föreläsningen riktar sig till allmänheten och hålls på engelska.

Detta är ett av evenemangen under Nobel Calling Stockholm, som äger rum 5–12 oktober då årets Nobelpristagare presenteras. En vecka då vikten av forskning, vetenskap, litteratur och fred står i fokus.

Se hela programmet för Nobel Calling Stockholm på Nobel Prize Museums webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Offentliga samtal: Kulturens chefer – kaxigt fria eller med mössa i hand?

    I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlade om kultursektorn efter pandemin. Vilka åtgärder måst...

  2. Final i Forskar Grand Prix

    I riksfinalen gör forskare från hela Sverige upp om titeln ”Sveriges bästa forskningspresentatör”. Var med och avgör vinnaren! Följ finalen på plats på Nalen eller via webben.

  3. Offentliga samtal: Avdemokratisering? Hur demokratier urholkas och vad vi kan göra åt det

    I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlade om hoten mot demokratin. Hur går det till när länder...