Evenemang

Nobel Calling Stockholm: Stefan Buijsman

Under rubriken "Hur matematik gör världen mer hanterbar" berättade Stefan Buijsman om sin forskning inom matematisk filosofi. Se en inspelning av föreläsningen nedan.

Datum

5 oktober 2020

Tid

10.00–11.00

Hur matematik gör världen mer hanterbar

Trafikljus, filmförslag på Netflix och espressomaskinen på ditt lokala café – de är alla beroende av den enkla matematik som vi lär oss i skolan. Vad är matematikens ursprung, och varför är matematik viktigt? Hur skulle vår vardag se ut om vi inte hade siffror?

Stefan Buijsmans forskningsfält är matematikens filosofi, i synnerhet hur barn lär sig och använder matematik. Han föddes i Holland år 1995, erhöll en mastersexamen i filosofi från universitetet i Leiden vid 18 års ålder, och flyttade sedan till Sverige och Stockholms universitet. Inom 18 månader hade han avslutat en fyraårig doktorsutbildning, vilket gjorde honom till den yngste personen med doktorsexamen någonsin i Sverige. Stefan har också skrivit flera populärvetenskapliga böcker om matematik, till exempel Siffrorna i våra liv (Natur & Kultur), en bok som hittills sålts till 16 länder.

5 oktober får vi höra Stefan Buijsman berätta om sin forskning, följt av ett samtal med moderator Helena Bornholm. Föreläsningen riktar sig till allmänheten och hålls på engelska.

Detta är ett av evenemangen under Nobel Calling Stockholm, som äger rum 5–12 oktober då årets Nobelpristagare presenteras. En vecka då vikten av forskning, vetenskap, litteratur och fred står i fokus.

Se hela programmet för Nobel Calling Stockholm på Nobel Prize Museums webbplatslänk till annan webbplats

Publicerad den 10 september 2020

Uppdaterad den 06 oktober 2020

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. FFF pop-up

    Har du en bra idé inom området forskningskommunikation som du vill dela med dig av eller ett tema för en pop-up? Anmäl ditt intresse och arrangera en egen FFF pop-up i samarbete med Vetenskapsrådet.

  2. Så kan kommunikatörer och forskare använda Wikipedia

    Välkommen till en FFF pop-up om hur världens största uppslagsverk kan användas för att sprida forskning.

  3. Covid-19: Så identifierar du desinformation och konspirationsteorier

    Vilka krafter och mekanismer ligger bakom desinformation och konspirationsteorier? Vad gör dessa fenomen med oss och vårt samhälle? Detta seminarium ger oss tre olika perspektiv – från journalistiken, forskningen och expertmyndigheten.