Evenemanget är avslutat

Nobel Calling Stockholm: Stefan Buijsman

Under rubriken "Hur matematik gör världen mer hanterbar" berättade Stefan Buijsman om sin forskning inom matematisk filosofi. Se en inspelning av föreläsningen nedan.

Datum

5 oktober 2020

Hur matematik gör världen mer hanterbar

Trafikljus, filmförslag på Netflix och espressomaskinen på ditt lokala café – de är alla beroende av den enkla matematik som vi lär oss i skolan. Vad är matematikens ursprung, och varför är matematik viktigt? Hur skulle vår vardag se ut om vi inte hade siffror?

Stefan Buijsmans forskningsfält är matematikens filosofi, i synnerhet hur barn lär sig och använder matematik. Han föddes i Holland år 1995, erhöll en mastersexamen i filosofi från universitetet i Leiden vid 18 års ålder, och flyttade sedan till Sverige och Stockholms universitet. Inom 18 månader hade han avslutat en fyraårig doktorsutbildning, vilket gjorde honom till den yngste personen med doktorsexamen någonsin i Sverige. Stefan har också skrivit flera populärvetenskapliga böcker om matematik, till exempel Siffrorna i våra liv (Natur & Kultur), en bok som hittills sålts till 16 länder.

5 oktober får vi höra Stefan Buijsman berätta om sin forskning, följt av ett samtal med moderator Helena Bornholm. Föreläsningen riktar sig till allmänheten och hålls på engelska.

Detta är ett av evenemangen under Nobel Calling Stockholm, som äger rum 5–12 oktober då årets Nobelpristagare presenteras. En vecka då vikten av forskning, vetenskap, litteratur och fred står i fokus.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Offentliga samtal: När behöver hur många kunna vad på svensk arbetsmarknad?

    Hur ser framtidens behov av arbetskraft ut inom välfärden och andra sektorer i samhället? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminari...

  2. Offentliga samtal: Framtiden som vara – vems framtidsbild vinner?

    Vilka framtidsbilder är gångbara och får genomslag idag? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminarieserien som äger rum på Vetenskap...

  3. Presentation av slutrapport inom EU-initiativet Mutual Learning Exercise on public engagement

    Mutual Learning Exercise, MLE, on public engagement är ett EU-initiativ som undersöker hur allmänheten kan involveras mer i forskning och innovation. Den 1 april presenteras slutrapporten på ett öppet seminarium i Bryssel. Välkommen att delta på plat...