Evenemanget är avslutat

Varför behövs de stora forskningsanläggningarna?

Sverige har länge investerat stora summor i forskningsinfrastrukturer. Varför behövs anläggningarna och hur är våra investeringar kopplade till forskarnas möjlighet att göra banbrytande framsteg?

Datum

7 oktober 2020

Tid

10.00–11.30

Framgångsrik forskning är intimt sammanflätad med avancerad forskningsinfrastruktur. Vetenskapsrådet har i snart 20 år verkat för att skapa starka svenska forskningsmiljöer. Flera av satsningar har varit mycket framgångsrika och genererat forskning i världsklass. Men med spetsforskningen följer också ökade utgifter för infrastrukturanvändning. Särskilt de stora anläggningarna inom fysik, materialvetenskap och livsvetenskap kostar ansenliga summor att bygga, utveckla, driva och använda.

Välkommen till ett digitalt seminarium om kopplingen mellan forskningsframsteg och stora forskningsanläggningar. Varför behövs anläggningarna och hur är våra investeringar kopplade till forskarnas möjlighet att göra banbrytande framsteg?

Vi får även veta mer om bland annat ESS i Lund och EuroXFEL i Hamburg.

Medverkande:

  • Martin Månsson, docent och studierektor för forskarskolan SwedNess
  • Elisabetta Nocerino, doktorand inom SwedNess från KTH
  • Filipe Maia, professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, Uppsala universitet.

Seminariet leds av Björn Halleröd som är huvudsekreterare för forskningens infrastrukturer vid Vetenskapsrådet. Huvudspråk är svenska, men Filipe Maia och Elisabetta Nocerino talar engelska.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.