Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Den svenske mannen – vem är han, vad gör han, vart är han på väg?

I seminarieserien Offentliga samtal – forskare möter praktiker bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik online. Höstens första offentliga samtal handlade om maskulinitet och manlighetsideal i dag.

Datum

29 oktober 2020

Tid

10.00–12.00

Plats

Streamas

Arrangörer

Vetenskapsrådet i samarbete med Institutet för framtidsstudier

Stora delar av mänskligheten har i hundratals år väntat på "en ny man"; mer känslosam, mindre våldsam och roligare att vara med. Några hävdar att han sedan ett halvsekel är under uppbyggnad i Sverige – främst via en maskulinitetsförändrande föräldraförsäkring. Andra menar att den jämställde svenske mannen mest är en gångbar myt i säljandet av nationalchauvinistiska bilder av svenskhet. Oavsett vilket står det klart att samtidens politiska stridsfält – från våldsbejakande extremism och fallande skolresultat till metoo- avslöjanden och social isolering – allt oftare diskuteras i termer av maskuliniteter och perverterade manlighetsideal.

Men vad är maskulinitet? Hur byggs och förändras maskuliniteter över tid? Vilken roll spelar de för den nationell identiteten? I våldsamma miljöer? I normbildning? Blir du mer eller mindre man av att vara pappaledig? Har studier om maskulinitet (genusvetenskap) blivit en måltavla i den radikala högerns framväxt och i så fall varför?

Drömmen om en ny man

Sedan tidigt 1970-tal har media framställt nya generationer män som jämställda och "nya", samtidigt som det är ungefär samma ideal som har upprepats vara just "nytt". Vad betyder det och vilka konsekvenser har det för vår föreställning om män och maskulinitet?

  • Helena Hill, docent i Idéhistoria och lektor i genusvetenskap, Södertörns högskola

Manligheten – det extrema könet?

I ett stegrande tonläge diskuteras manlighetens olika uttryck i samtiden. Vad har hänt och varför detta intensiva intresse för män och manlighet? Är manligheten på väg att bli det extrema könet?

  • Ulf Mellström, professor i genusvetenskap och redaktör för Norma: International Journal for Masculinity Studies, Karlstads universitet

Panel

  • Annika Strandhäll, riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson (S)
  • Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet och författare till boken Genusdoktrinen.
  • Pernilla Vera, jobbar med maskulinitetsskapande och Mentors in violence-metoden (våldsprevention) i Botkyrka kommun.

Moderator

Folke Tersman

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.

  2. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  3. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...