Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Vem vinner nätkriget? Misstro och nätaktivism i lögnens tid

I seminarieserien Offentliga samtal – forskare möter praktiker bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik online. Höstens andra offentliga samtal handlade om sanningar på internet, journalistiken och kampen om verkligheten.

Datum

29 oktober 2020

Tid

13.00–15.00

Plats

Streamas

Arrangörer

Vetenskapsrådet i samarbete med Institutet för framtidsstudier

Det pågår ett krig på webben mellan olika berättelser om verkligheten. Detta krig utkämpas av nätsoldater med tydliga politiska agendor. Men vilka politiska idéer är det som står i centrum för detta krig? Vilka är bäst rustade att föra nätkriget? Vad innebär nätkriget för den etablerade journalistiken och dess kanaler?

Måste journalistiken förändras i det nya medielandskapet, eller är det tvärtom viktigare än någonsin att slå vakt om traditionella journalistiska dygder? Hur påverkas i det långa loppet demokratin och det offentliga samtalet?

Hör forskare och praktiker i ett samtal om journalistik och nätaktivism.

När politiker byter sida: parasiterande ”nyheter” och journalistikens kris

Stora förändringar i medielandskapet har lett till att gränserna mellan nyhetsinnehåll och politisk kommunikation i journalistiska format har börjat luckrats upp. Vad som anses vara nyheter är inte lika enkelt att avgöra som tidigare. En ny studie uppmärksammar vad som händer när svenska politiker byter sida och blir "nyhetsproducenter".

  • Mattias Ekman, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Stockholms universitet

Alarmerte borgere? Mediebruk, mistillit og alternative medier

Men mistilliten til de etablerte nyhetsmediene er sterk hos de borgerne som er mest kritiske til innvandrings- og integreringspolitikk. Hva består denne mistilliten i og hvordan preger den deres mediebruk, deltakelse i offentlig debatt og offentlige tilknytning?
Obs! Presentationenen hålls på norska.

  • Tine Ustad Figenschou, professor i medievetenskap vid Oslo Metropolitan University

Panel

  • Jonathan Lundberg, journalist och författare till Sverigevänner – ett reportage om det svenska nätkriget.
  • Lisa Bjurwald, författare, debattör, journalist och författare till Skrivbordskrigarna. Hur extrema krafter utnyttjar Internet (2013).
  • Sebastian Bay, forskare FOI, tidigare projektledare och analytiker på MSB. Har bland annat arbetat med att stödja skyddet av valet 2018.

Moderator

Folke Tersman

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.

  2. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  3. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...