Evenemang
Hur berättar vi egentligen om nya forskningsresultat?
Hjälper munskydd mot corona? Eller inte? Är rödvin bra för hälsan, eller tvärtom? Dagligen möts vi av motstridiga budskap i media. 16 oktober bjöd vi in bland andra forskaren Johan Alvehus till ett samtal om hur forskare, kommunikatörer och journalister kan bidra till att minska förvirringen.
Datum
16 oktober 2020
Tid
15.00–15.45
Oenighet är en viktig motor i sökandet efter ny kunskap. Problemet är att forskningsresultat presenteras från enskilda studier som om de vore dagens sanning, skriver Johan Alvehus, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet, i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Hur berättar vi egentligen om nya forskningsresultat? Hur kan forskare själva, kommunikatörer och journalister bidra till att minska förvirringen?
Medverkande:
- Johan Alvheus, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet
- Katarina Sternudd, kommunikationstrateg vid Karoliniska institutet
- Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare
Samtalsledare: Helena Bornholm
FFF pop-up är en serie digitala träffar för dig som arbetar med att berätta om forskning. Namnet anspelar på den årliga konferensen Forum för forskningskommunikation. FFF pop-up är ett tillfälle att mötas vid sidan av konferensen och diskutera aktuella frågor inom området.
Mer inom samma ämne
-
Artikel |
Publicerad 09 december 2022
Vetenskapsrådets referensgrupp för forskningskommunikation bidrar med kunskap och rådgivning till myndigheten i frågor som rör forskningskommunikation. I gruppen sitter forskare och kommunikationsexperter med olika kompetenser.
-
Nyhet |
Publicerad 08 december 2022
Vetenskapsrådet har tillsatt en referensgrupp som ska bidra med kunskap och rådgivning till myndigheten i frågor som rör forskningskommunikation.
-
Beslut |
Publicerad 06 december 2022
Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag till forskares kommunikation inom migration och integration. Totalt beviljar vi närmare 4,8 miljoner kronor för åren 2022–2024.