Evenemanget är avslutat

Hur berättar vi egentligen om nya forskningsresultat?

Hjälper munskydd mot corona? Eller inte? Är rödvin bra för hälsan, eller tvärtom? Dagligen möts vi av motstridiga budskap i media. 16 oktober bjöd vi in bland andra forskaren Johan Alvehus till ett samtal om hur forskare, kommunikatörer och journalister kan bidra till att minska förvirringen.

Datum

16 oktober 2020

Tid

15.00–15.45

Oenighet är en viktig motor i sökandet efter ny kunskap. Problemet är att forskningsresultat presenteras från enskilda studier som om de vore dagens sanning, skriver Johan Alvehus, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Hur berättar vi egentligen om nya forskningsresultat? Hur kan forskare själva, kommunikatörer och journalister bidra till att minska förvirringen?

Medverkande:

  • Johan Alvheus, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet
  • Katarina Sternudd, kommunikationstrateg vid Karoliniska institutet
  • Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare

Samtalsledare: Helena Bornholm

FFF pop-up är en serie digitala träffar för dig som arbetar med att berätta om forskning. Namnet anspelar på den årliga konferensen Forum för forskningskommunikation. FFF pop-up är ett tillfälle att mötas vid sidan av konferensen och diskutera aktuella frågor inom området.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...

  2. Offentliga samtal: Vem kontrollerar rymden?

    Rymden koloniseras nu allt snabbare av både stater och privata aktörer – med vilka konsekvenser? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en pu...

  3. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.