Evenemanget är avslutat

Nyanlända migranter och språkinlärning

Språket framhålls ofta som nyckeln till lyckad integration av nyanlända migranter. Men hur ser språkinlärningen ut för nyanlända? Vilka typer av verktyg och resurser finns att tillgå och hur uppnår man goda resultat? Det var några av frågorna som togs upp 2 december på ett webbinarium i serien Samtal om migration och integration – forskare möter praktiker.

Datum

2 december 2020

Tid

14.00–15.15

Plats

Digitalt via Zoom. Webbinariet spelades in och kommer att kunna ses i efterhand på delmi.se.

Arrangörer

Vetenskapsrådet och Delegationen för migrationsstudier, Delmi

Vetenskapsrådet ansvarar för ett nationellt forskningsprogram inom migration och integration. I syfte att sprida forskningsresultaten från programmet bjuder Delegationen för migrationsstudier, Delmi, och Vetenskapsrådet in till seminarieserien Samtal om migration och integration – forskare möter praktiker. Denna gång på temat "nyanlända migranter och språkinlärning".

Under webbinariet presenteras två forskningsprojekt som ska kartlägga, utvärdera och utveckla olika delar av språkinlärningen för nyanlända migranter. Efter presentationerna delar en namnkunnig panel med sig av sina kunskaper och erfarenheter på området migration och språkinlärning.

Nyanlända elever och lärande på gymnasieskolans språkintroduktionsprogram

  • Päivi Juvonen, professor i svenska som andraspråk vid Linnéuniversitetet

Läs en policy brief om projektet "Nyanlända elever och lärande på gymnasieskolans språkintroduktionsprogram" på Delmis webbplats Länk till annan webbplats.

Språkkaféet som arena för språkträning och integration

  • Gunilla Jansson, professor vid Institutionen för svenska och flerspråkighet på Stockholms universitet
  • Silvia Kunitz, lektor vid Institutionen för språk, litteratur och interkultur på Karlstad universitet

Läs en policybrief om projektet "Språkkaféet som arena för språkträning och integration" på Delmis webbplats Länk till annan webbplats.

Panel

  • Saima Glogic, undervisningsråd på Skolverket.
  • Mardin Baban, verksamhetschef på Nya Kompisbyrån.

Moderator

Helena Bornholm, kommunikationsstrateg och projektledare på Vetenskapsrådet.

Om det nationella forskningsprogrammet inom migration och integration

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.

  2. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  3. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...