Evenemanget är avslutat

Hur ska vi prata om forskning? – Lärdomar från pandemin

Forskning ska ifrågasättas. Men vad händer när debatten präglas av desinformation och hot mot forskare? Hur påverkas det öppna, fria samtalet? Välkommen till ett seminarium om forskning i det offentliga samtalet och om vilka lärdomar vi kan dra från det gångna året.

Datum

12 april 2021

Tid

13.00–14.00

Arrangörer

Vetenskapsrådet i samarbete med Vetenskapsfestivalen

Sällan har vetenskapen varit så synlig och fått så stor uppmärksamhet som under den pågående pandemin. Dagligen görs nya insikter om hur coronaviruset fungerar och på mindre än ett år har forskare fått fram vaccin. Samtidigt har vi i media kunnat läsa om hur covidforskare utsätts för påhopp och trakasserier, ofta via nätet. Tyvärr är inte detta ett nytt fenomen. Det finns flera exempel på forskargrupper som under lång tid fått erfara det hårda debattklimatet.

Forskning ska ifrågasättas. Det är ett av vetenskapens grundläggande villkor. Utan en prövande attityd till kunskap kan vi inte komma till nya insikter som bidrar till samhällsutvecklingen. Men vad händer när ifrågasättandet uttrycks i form av desinformation, förtal eller i värsta fall hot – när retoriken glider från förnuft till känsla och från sak till person? Vad får det för konsekvenser för forskningens trovärdighet? Och hur påverkas det demokratiska samtalet?

Välkommen till ett seminarium om forskning i det offentliga samtalet och om vilka lärdomar vi kan dra från det gångna året.

Medverkande

  • Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning
  • Sven Stafström, generaldirektör, Vetenskapsrådet
  • Fredrik Bondestam, föreståndare, Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet
  • Amina Manzoor, medicinjournalist och författare
  • Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi, Karolinska institutet

Moderator är Helena Bornholm, Vetenskapsrådet

Seminariet i Vetenskapsfestivalens program Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...

  2. Offentliga samtal: Vem kontrollerar rymden?

    Rymden koloniseras nu allt snabbare av både stater och privata aktörer – med vilka konsekvenser? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en pu...

  3. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.