Evenemanget är avslutat

Öppen tillgång till forskningsdata
–utmaningar och möjligheter

Öppen tillgång till forskningsdata skapar större möjligheter att använda forskningens resultat, både inom och utanför forskarsamhället. Men vilka utmaningar och möjligheter innebär övergången till öppen tillgång? Detta diskuterades på ett webbinarium 27 april. Nu kan du ta del av presentationerna från webbinariet.

Datum

27 april 2021

Tid

13.00-15.00

Plats

Digitalt via Zoom

Arrangörer

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), Sveriges universitetslärare och forskare (SULF) och Vetenskapsrådet

Öppen tillgång till forskningsdata – utmaningar och möjligheter

Öppen vetenskap syftar till att göra den vetenskapliga processen mer öppen och inkluderande. En viktig del handlar om öppen tillgång till forskningsdata, det vill säga att data som har samlats in eller skapats under forskningens gång publiceras fritt tillgängliga via internet.

Vilka utmaningar och möjligheter innebär övergången till öppen tillgång till forskningsdata? Ett syfte med seminariet är att diskutera detta utifrån det praktiska arbete som pågår på lärosätena. Vid tillgängliggörandet uppstår ofta praktiska frågor som behöver redas ut. Det kan till exempel handla om rättigheter och ansvar utifrån immateriella rättigheter, sekretess, GDPR och akademisk frihet.

Seminariet vänder sig till lärosätesledningar, lärosätesjurister, arkivarier, biblioteksanställda, forskningsfinansiärer, universitetslärare och forskare, fackligt förtroendevalda och andra som berörs av öppen tillgång.

Läs mer om seminariet på SUHF:s webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.

  2. Forskares syn på publicering med öppen tillgång – en enkätstudie

    Denna rapport sammanfattar resultaten av en enkätundersökning riktad till forskare vid svenska lärosäten, som Vetenskapsrådet genomfört i samverkan med Riksbankens Jubileumsfond och Östersjöstiftelsen. Syftet med enkäten var att undersöka forskares i...

  3. Nödvändigt att hitta ett kostnadseffektivt och högkvalitativt sätt för forskare att publicera öppet

    Ökad spridning av forskningsresultat bidrar till att resultaten kommer till nytta i samhället och ökar forskningens kvalitet, bland annat genom att forskningsresultat som går att läsa gratis på internet även når forskare utanför det egna fältet. Möjl...