Evenemanget är avslutat

Medborgarforskning – så kan fler bli delaktiga

På årets tredje FFF pop-up står medborgarforskning i fokus. Vilka är vinsterna med sådan samverkan och hur skapar man kontakt mellan forskare och frivilliga? Är medborgarforskning den ultimata formen av forskningskommunikation?

Datum

21 maj 2021

Tid

15.00-15.45

Arrangörer

Vetenskapsrådet och Vetenskap & Allmänhet

Plats

Digitalt via Zoom

Sverige har en lång tradition av samarbeten mellan forskare och frivilliga. Redan på 1750-talet startade Carl von Linné världens första nätverk för att rapportera lövsprickning. Det som kallas medborgarforskning (citizen science) handlar just om att ta hjälp av intressenter utanför akademin under olika faser i forskningsprocessen, till exempel med insamling av data. Vilka är vinsterna med denna typ av samverkan och hur skapar man kontakt mellan forskare och frivilliga? Är medborgarforskning den ultimata formen av forskningskommunikation?

Möt Lotta W Tomasson, kommunikationsstrateg på Vetenskap & Allmänhet, som samtalar med Martin Bergman och Fredrik Brounéus, utredare och projektledare på Vetenskap & Allmänhet om hur de jobbar med medborgarforskning samt ger tips och råd.

Eventet på Facebook Länk till annan webbplats.:

FFF pop-up är en serie digitala träffar för dig som arbetar med att berätta om forskning. Namnet anspelar på den årliga konferensen Forum för forskningskommunikation. FFF pop-up är ett tillfälle att mötas vid sidan av konferensen och diskutera aktuella frågor inom området.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...

  2. Offentliga samtal: Vem kontrollerar rymden?

    Rymden koloniseras nu allt snabbare av både stater och privata aktörer – med vilka konsekvenser? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en pu...

  3. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.