Evenemang

Hur uppstår och sprids främlingsfientlighet?

Hur uppstår och sprids främlingsfientliga åsikter? Är vissa personlighetstyper mer benägna att se invandring och invandrare som ett hot? I vilken utsträckning bidrar det offentliga samtalet till att understödja en sådan upplevd hotbild? Det är några av de frågor som kommer att tas upp på ett webbinarium om Delmi och Vetenskapsrådet anordnar 9 juni.

Datum

9 juni 2021

Tid

10.30–11.45

Plats

Digitalt

Anmälan

Anmälan är stängd

Samtal om migration och integration – forskare möter praktiker

Vetenskapsrådet ansvarar på uppdrag av regeringen för ett nationellt forskningsprogram inom migration och integration. För att bidra till spridning av forskningsresultaten från det nationella programmet bjuder Delegationen för migrationsstudier (Delmi) och Vetenskapsrådet in till seminarieserien Samtal om migration och integration – forskare möter praktiker. Den 9 juni äger det tredje seminariet i serien rum, denna gång med temat ”polarisering, personlighetstyper och främlingsfientlighet”.

Under webbinariet presenteras två forskningsprojekt som undersöker hur främlingsfientliga föreställningar uppstår, formas och sprids. Efter presentationerna delar en namnkunnig panel med sig av sina kunskaper och erfarenheter på området.

Medverkande

Mattias Ekman, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Stockholms universitet, kommer att redogöra för forskningsprojektet Interaktiv rasism på internet, i pressen och politiken.

 • Emma A. Renström, docent i psykologi vid Göteborgs universitet, kommer att redogöra för forskningsprojektet Polariserad demokrati. Hur påverkar uppfattade hot främlingsfientlighet och spänningar mellan olika grupper i samhället?
 • Nazar Akrami, forskare och universitetslektor vid Institutionen för psykologi, Uppsala Universitet.
 • Anna-Lena Lodenius, journalist och författare.
 • Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet och ledamot i Center mot våldsbejakande extremisms expertgrupp.

Moderator är Helena Bornholm, kommunikationsstrateg på Vetenskapsrådet.

En inspelning av webbinariet kommer finnas tillgänglig i efterhand på delmi.se.

För frågor om det nationella forskningsprogrammet, kontakta: migrationintegration@vr.se

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

 1. Referensgruppen för forskningskommunikation

  Vetenskapsrådets referensgrupp för forskningskommunikation bidrar med kunskap och rådgivning till myndigheten i frågor som rör forskningskommunikation. I gruppen sitter forskare och kommunikationsexperter med olika kompetenser.

 2. Ny referensgrupp för frågor om forskningskommunikation

  Vetenskapsrådet har tillsatt en referensgrupp som ska bidra med kunskap och rådgivning till myndigheten i frågor som rör forskningskommunikation.

 3. Bidrag till forskares kommunikation inom migration och integration

  Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag till forskares kommunikation inom migration och integration. Totalt beviljar vi närmare 4,8 miljoner kronor för åren 2022–2024.