Evenemang

Hur uppstår och sprids främlingsfientlighet?

Hur uppstår och sprids främlingsfientliga åsikter? Är vissa personlighetstyper mer benägna att se invandring och invandrare som ett hot? I vilken utsträckning bidrar det offentliga samtalet till att understödja en sådan upplevd hotbild? Det är några av de frågor som kommer att tas upp på ett webbinarium om Delmi och Vetenskapsrådet anordnar 9 juni.

Datum

9 juni 2021

Tid

10.30–11.45

Plats

Digitalt

Anmälan

Klicka på länken nedan för att registrera dig via Zoom.

Samtal om migration och integration – forskare möter praktiker

Vetenskapsrådet ansvarar på uppdrag av regeringen för ett nationellt forskningsprogram inom migration och integration. För att bidra till spridning av forskningsresultaten från det nationella programmet bjuder Delegationen för migrationsstudier (Delmi) och Vetenskapsrådet in till seminarieserien Samtal om migration och integration – forskare möter praktiker. Den 9 juni äger det tredje seminariet i serien rum, denna gång med temat ”polarisering, personlighetstyper och främlingsfientlighet”.

Under webbinariet presenteras två forskningsprojekt som undersöker hur främlingsfientliga föreställningar uppstår, formas och sprids. Efter presentationerna delar en namnkunnig panel med sig av sina kunskaper och erfarenheter på området.

Medverkande

Mattias Ekman, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Stockholms universitet, kommer att redogöra för forskningsprojektet Interaktiv rasism på internet, i pressen och politiken.

 • Emma A. Renström, docent i psykologi vid Göteborgs universitet, kommer att redogöra för forskningsprojektet Polariserad demokrati. Hur påverkar uppfattade hot främlingsfientlighet och spänningar mellan olika grupper i samhället?
 • Nazar Akrami, forskare och universitetslektor vid Institutionen för psykologi, Uppsala Universitet.
 • Anna-Lena Lodenius, journalist och författare.
 • Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet och ledamot i Center mot våldsbejakande extremisms expertgrupp.

Moderator är Helena Bornholm, kommunikationsstrateg på Vetenskapsrådet.

En inspelning av webbinariet kommer finnas tillgänglig i efterhand på delmi.se.

För frågor om det nationella forskningsprogrammet, kontakta: migrationintegration@vr.se

Publicerad den 01 juni 2021

Uppdaterad den 07 juni 2021

Mer inom samma ämne

 1. Covid-19: Så identifierar du desinformation och konspirationsteorier

  Vilka krafter och mekanismer ligger bakom desinformation och konspirationsteorier? Vad gör dessa fenomen med oss och vårt samhälle? Detta seminarium ger oss tre olika perspektiv – från journalistiken, forskningen och expertmyndigheten.

 2. Stort intresse för att diskutera kommunikationsinslag i forskarutbildningen

  Vetenskapsrådets dialogmöte 29 april om kommunikationens plats i svensk forskarutbildning lockade deltagare från flera lärosäten och organisationer – från kursansvariga till doktorander inom olika forskningsområden. Under mötet presenterades tankar k...

 3. Medborgarforskning – så kan fler bli delaktiga

  På årets tredje FFF pop-up står medborgarforskning i fokus. Vilka är vinsterna med sådan samverkan och hur skapar man kontakt mellan forskare och frivilliga? Är medborgarforskning den ultimata formen av forskningskommunikation?