Evenemanget är avslutat

Antibiotikaresistens – den tysta pandemin hotar människor, djur och miljö

Antibiotikaresistens är enligt WHO ett av de största hoten mot global hälsa och livsmedelssäkerhet. Bakterier bryr sig inte om nationsgränser och blir dessutom alltmer resistenta mot en av våra främsta mediciner – antibiotikan! Hur kan vi alla ta ett större ansvar i frågan? Det diskuteras vid ett seminarium under Almedalsveckan.

Datum

6 juli 2021

Tid

12.30–13.30

Plats

Digitalt evenemang under Almedalsveckan

Arrangörer
Sveriges Lantsbruksuniversitet (SLU) och SLU Future One Health

Djur och människor delar samma livsmiljöer och vi påverkas av varandras hälsa och av hur vår miljö mår. Det har vi alla blivit varse under det gångna året när forskare och vetenskap har stått i fokus som aldrig förr. Dagens livsmedelskedjor täcker hela jorden och smittor kan snabbt spridas till såväl djur som människor. Frågan om antibiotikaresistens kräver därför ett systemperspektiv och en helhetssyn. För att lösa de komplexa utmaningar vi står inför behöver forskare från olika områden samarbeta och beslutsfattare behöver agera tillsammans och med en långsiktig agenda.

I seminariet medverkar bland andra Patriq Fagerstedt, forskningssekreterare på Vetenskapsrådet, som kommer att berätta om det nationella programmet om antibiotikaresistens, som stödjer och samordnar forskningsinsatser inom bland annat folkhälsa, medicin och miljö.

Mer om seminariet på Sveriges Lantbruksuniversitets webbplats Länk till annan webbplats.

Seminariet i Almedalsveckans program Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Antibiotikaresistens – hur går vi från forskning till praktik, produkter och policy?

    På konferensen presenteras och diskuteras forskningsresultat från det nationella forskningsprogrammet inom antibiotikaresistens samt behov och förutsättningar för tillämpning. Hur vi kan vi i Sverige skapa goda förutsättningar för att nyttja resultat...

  2. Nominera ledamöter till beredningsgrupper inom medicin och hälsa 2025

    Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa välkomnar nu förslag på ledamöter till beredningsgrupperna 2025. Läs instruktionerna och skicka gärna in ditt förslag så snart som möjligt, dock senast 30 november 2024.

  3. Nominera forskare till Athenapriset 2024

    Athenapriset går till forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Var med och påverka vem som får priset i år! Sista nomineringsdag är 26 maj.