Evenemanget är avslutat

Antibiotikaresistens – den tysta pandemin hotar människor, djur och miljö

Antibiotikaresistens är enligt WHO ett av de största hoten mot global hälsa och livsmedelssäkerhet. Bakterier bryr sig inte om nationsgränser och blir dessutom alltmer resistenta mot en av våra främsta mediciner – antibiotikan! Hur kan vi alla ta ett större ansvar i frågan? Det diskuteras vid ett seminarium under Almedalsveckan.

Datum

6 juli 2021

Tid

12.30–13.30

Plats

Digitalt evenemang under Almedalsveckan

Arrangörer
Sveriges Lantsbruksuniversitet (SLU) och SLU Future One Health

Djur och människor delar samma livsmiljöer och vi påverkas av varandras hälsa och av hur vår miljö mår. Det har vi alla blivit varse under det gångna året när forskare och vetenskap har stått i fokus som aldrig förr. Dagens livsmedelskedjor täcker hela jorden och smittor kan snabbt spridas till såväl djur som människor. Frågan om antibiotikaresistens kräver därför ett systemperspektiv och en helhetssyn. För att lösa de komplexa utmaningar vi står inför behöver forskare från olika områden samarbeta och beslutsfattare behöver agera tillsammans och med en långsiktig agenda.

I seminariet medverkar bland andra Patriq Fagerstedt, forskningssekreterare på Vetenskapsrådet, som kommer att berätta om det nationella programmet om antibiotikaresistens, som stödjer och samordnar forskningsinsatser inom bland annat folkhälsa, medicin och miljö.

Mer om seminariet på Sveriges Lantbruksuniversitets webbplats Länk till annan webbplats.

Seminariet i Almedalsveckans program Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Invigning av excellenscentret Livets kemiska mekanismer

    Den 12 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Livets kemiska mekanismer – ett tvärvetenskapligt center för forskning om livets kemi. På seminariet deltar bland andra Vetenskapsrådets huvudsekretera...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.