Evenemang
Nobel Calling: Corona och immunitet – hur funkar det?
I början av oktober riktas världens blickar mot Stockholm när årets Nobelpristagare tillkännages. Vetenskapsrådet bjuder in till två digitala samtal denna vecka i samarbete med Nobel Prize Museum. Det första handlar om corona och immunitet.
Datum
4 oktober 2021
Tid
9.00–10.00
Arrangörer
Vetenskapsrådet och Nobel Prize Museum
Se en inspelning av samtalet via spelaren nedan:
Corona och immunitet – hur funkar det?
Blir man immun om man har haft corona? Det har varit en central fråga under den pågående pandemin. Vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset pågår kliniska studier där man undersöker sambanden mellan antikroppar, T-celler och immunitet.
Några frågor som forskarna söker svar på är: Har man fullt skydd bara för att man har antikroppar eller T-celler? Vad händer om man har nedsatt immunförsvar och vaccineras mot covid-19? Och vad är ”bäst”? Immunitet efter vaccination eller efter naturlig covidinfektion?
Möt två av de forskare som leder studierna.
Medverkande
- Marcus Buggert, biträdande lektor vid Centrum för infektionsmedicin, Karolinska institutet
- Soo Aleman, överläkare vid Infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset
Moderator är Helena Bornholm, Vetenskapsrådet
Detta är ett av seminarierna under Nobel Calling Stockholm, som äger rum 4–11 oktober då årets Nobelpristagare presenteras.
Läs mer om Nobel Calling Stockholm på Nobel Prize Museums webbplats. Länk till annan webbplats.
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 10 maj 2022
Sverige och Europa investerar stort i ESS. Vad har Sverige fått ut av satsningen så här långt? På vilka sätt bidrar forskningsinfrastrukturer till samhället? Vad behöver Sverige göra för att optimera utväxlingen? Välkommen till ett digitalt frukostse...
-
Nyhet |
Publicerad 03 maj 2022
Fram till 29 maj kan du nominera kandidater till Sveriges största pris för forskning och innovationer, Athenapriset.
Nyckelord:
-
Nyhet |
Publicerad 04 april 2022
Hög kvalitet och goda möjligheter att bidra till samhällsnytta sammanfattar de beviljade ansökningar inom satsningarna på forskning om postcovid respektive uppföljningsstudier av covid-19-vaccin. När det gäller studier av covid-19-vaccin kan fler rik...