Evenemanget är avslutat

Nobel Calling: Naturen hjälper forskarna att lösa samhällsutmaningar

I början av oktober riktas världens blickar mot Stockholm när årets Nobelpristagare tillkännages. Vetenskapsrådet bjuder in till två digitala samtal denna vecka i samarbete med Nobel Prize Museum. Detta samtal handlar om biomimetik, ett forskningsfält där ny teknik utvecklas genom att studera och härma processer i naturen.

Datum

4 oktober 2021

Tid

15.00–16.00

Arrangörer

Vetenskapsrådet och Nobel Prize Museum

Se en inspelning av samtalet via spelaren nedan:

Naturen hjälper forskarna att lösa samhällsutmaningar

Biomimetik är ett forskningsfält som går ut på att lösa problem och utveckla ny teknik genom att studera och härma processer i naturen. Redan de gamla grekerna beskrev naturen som en förebild och idag inspireras forskare världen över av naturens smarta lösningar.

På Uppsala universitet pågår biomimetisk forskning som kanske kan bli en del av lösningen på världens energiproblem. Metoden går i korthet ut på att härma naturens fotosyntes, som är grunden för allt högre liv på jorden.

Välkommen till ett spännande samtal om vad vi kan lära av vår uppfinningsrika planet!

Samtalet hålls på engelska.

Medverkande

  • Johannes Messinger, professor i molekylär biomimetik, Uppsala universitet
  • Fredrik Moberg, biolog och författare till boken Den uppfinningsrika planeten

Moderator är Anders Bjers, Vetenskapsrådet

Detta är ett av seminarierna under Nobel Calling Stockholm, som äger rum 4–11 oktober då årets Nobelpristagare presenteras.

Läs mer om Nobel Calling Stockholm på Nobel Prize Museums webbplats. Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Resultatdialog 2023

    Sedan 2005 har Vetenskapsrådet presenterat resultat från forskning vi finansierat inom utbildningsvetenskap dels på en konferens och dels i en antologi, under det gemensamma namnet Resultatdialog. De 17 projekt som presenteras i Resultatdialog 2023 ...

  2. Samtal om hatbrott

    Polismyndighetens förmåga att upptäcka och utreda hatbrott står i fokus för diskussioner mellan forskare och praktiker på detta seminarium. Dessutom presenteras Brottsförebyggande rådets senaste statistik kring hatbrott. Seminariet riktar sig till po...

  3. Final i Forskar Grand Prix 2023

    I riksfinalen av Forskar Grand Prix gör forskare från hela Sverige upp om titeln ”Sveriges bästa forskningspresentatör”. Var med och rösta fram vinnaren! Följ finalen på plats på Vasateatern i Stockholm eller via webben.

Till toppen