Evenemanget är avslutat

Nobel Calling: Naturen hjälper forskarna att lösa samhällsutmaningar

I början av oktober riktas världens blickar mot Stockholm när årets Nobelpristagare tillkännages. Vetenskapsrådet bjuder in till två digitala samtal denna vecka i samarbete med Nobel Prize Museum. Detta samtal handlar om biomimetik, ett forskningsfält där ny teknik utvecklas genom att studera och härma processer i naturen.

Datum

4 oktober 2021

Tid

15.00–16.00

Arrangörer

Vetenskapsrådet och Nobel Prize Museum

Se en inspelning av samtalet via spelaren nedan:

Naturen hjälper forskarna att lösa samhällsutmaningar

Biomimetik är ett forskningsfält som går ut på att lösa problem och utveckla ny teknik genom att studera och härma processer i naturen. Redan de gamla grekerna beskrev naturen som en förebild och idag inspireras forskare världen över av naturens smarta lösningar.

På Uppsala universitet pågår biomimetisk forskning som kanske kan bli en del av lösningen på världens energiproblem. Metoden går i korthet ut på att härma naturens fotosyntes, som är grunden för allt högre liv på jorden.

Välkommen till ett spännande samtal om vad vi kan lära av vår uppfinningsrika planet!

Samtalet hålls på engelska.

Medverkande

  • Johannes Messinger, professor i molekylär biomimetik, Uppsala universitet
  • Fredrik Moberg, biolog och författare till boken Den uppfinningsrika planeten

Moderator är Anders Bjers, Vetenskapsrådet

Detta är ett av seminarierna under Nobel Calling Stockholm, som äger rum 4–11 oktober då årets Nobelpristagare presenteras.

Läs mer om Nobel Calling Stockholm på Nobel Prize Museums webbplats. Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...

  2. Offentliga samtal: Vem kontrollerar rymden?

    Rymden koloniseras nu allt snabbare av både stater och privata aktörer – med vilka konsekvenser? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en pu...

  3. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.