Evenemanget är avslutat

Hearing om öppen tillgång till forskningsdata

Vetenskapsrådet har i uppdrag av regeringen att främja och samordna det nationella arbetet med att införa öppen tillgång till forskningsdata. 27 januari arrangerar vi en hearing med syfte att identifiera konkreta behov kring öppen tillgång till forskningsdata utifrån olika forskningsområden. Detta kommer att bidra till kartläggningen av det nationella arbetet.

Datum

27 januari 2022

Tid

14.00–16.00

Anmälan

Anmäl dig senast 26 januari.

Hur ser behoven ut inom olika forskningsområden?

Vetenskapsrådet har i uppdrag av regeringen att främja och samordna arbetet med att införa öppen tillgång till forskningsdata. Målet är att omställningen ska vara genomförd senast 2026, enligt principen ”så öppet som möjligt, och så begränsat som nödvändigt”.

Uppdraget innefattar en samlad kartläggning, analys och bedömning av det nationella arbetet med öppen tillgång till forskningsdata. Underlaget utgörs av bland annat en enkät som har skickats till lärosäten, forskningsinfrastrukturer, myndigheter, forskningsfinansiärer och forskare.

I januari bjuder vi in till en hearing för att få en fördjupad bild av enkätsvaren. Syftet är att samla in ytterligare synpunkter och att identifiera specifika behov inom olika forskningsområden. Vi vill därtill lyfta fram goda exempel samt diskutera hinder för att en övergång till öppen tillgång till forskningsdata ska kunna genomföras fullt ut.

Hearingen vänder sig primärt till forskare men alla som arbetar med öppen tillgång till forskningsdata är välkomna. Mötet rymmer såväl gemensamma sessioner som separata gruppdiskussioner för olika forskningsområden.

Läs mer om vårt uppdrag om öppen tillgång till forskningsdata

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Kontakt

För frågor om samordningsuppdraget och NPR

openscience@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.

  2. Forskares syn på publicering med öppen tillgång – en enkätstudie

    Denna rapport sammanfattar resultaten av en enkätundersökning riktad till forskare vid svenska lärosäten, som Vetenskapsrådet genomfört i samverkan med Riksbankens Jubileumsfond och Östersjöstiftelsen. Syftet med enkäten var att undersöka forskares i...

  3. Nödvändigt att hitta ett kostnadseffektivt och högkvalitativt sätt för forskare att publicera öppet

    Ökad spridning av forskningsresultat bidrar till att resultaten kommer till nytta i samhället och ökar forskningens kvalitet, bland annat genom att forskningsresultat som går att läsa gratis på internet även når forskare utanför det egna fältet. Möjl...