Evenemanget är avslutat

På tal om poddar – så kan de användas för att prata om forskning

Till årets första FFF pop-up bjöd vi in bland andra Emma Frans och Mattias Öberg för att prata om podden som kanal för forskningskommunikation. Seminariet spelades in och går att se via spelaren nedan.

Datum

11 mars 2022

Tid

16.00–16.45

Poddutbudet växer i en rasande fart. Bara på Spotify finns idag över 2 miljoner olika poddar, varav 8 000 på svenska. Men det är inte bara livsstil, humor och dokumentärer som röner framgång. Podden har blivit en allt viktigare kanal för att prata om forskning och fler och fler hakar på utvecklingen. Många lärosäten erbjuder idag en bred flora av poddar som täcker allt från brott och straff till klimat och miljö.

Vad ska man tänka på om man vill starta en podd? Vilken teknik behövs? Och vad kostar det? I årets första FFF pop-up möter vi bland andra forskarna Emma Frans och Mattias Öberg. I podden Riskzonen ger de vetenskapliga perspektiv på händelser som skakat världen och som påverkat hur vi ser på risker. Vad fick dem att starta Riskzonen? Vilka fördelar ser de med podden som kanal för forskningskommunikation och vilka är fallgroparna?

Medverkande

 • Emma Frans, doktor i epidemiologi, Karolinska institutet samt författare och föreläsare
 • Mattias Öberg, docent i toxikologi, Karolinska institutet
 • Johan Nyman, producent och projektledare, Lunds universitet

Moderator

Helena Bornholm, Vetenskapsrådet

FFF pop-up är en serie digitala träffar för dig som arbetar med att berätta om forskning. Namnet anspelar på den årliga konferensen Forum för forskningskommunikation. FFF pop-up är ett tillfälle att mötas vid sidan av konferensen och diskutera aktuella frågor inom området.

Se tidigare FFF pop-up på Vetenskapsrådet Youtube-kanal Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

 1. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

  Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.

 2. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

  Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

 3. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

  I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...