Evenemang

På tal om poddar – så kan de användas för att prata om forskning

Till årets första FFF pop-up bjöd vi in bland andra Emma Frans och Mattias Öberg för att prata om podden som kanal för forskningskommunikation. Seminariet spelades in och går att se via spelaren nedan.

Datum

11 mars 2022

Tid

16.00–16.45

Poddutbudet växer i en rasande fart. Bara på Spotify finns idag över 2 miljoner olika poddar, varav 8 000 på svenska. Men det är inte bara livsstil, humor och dokumentärer som röner framgång. Podden har blivit en allt viktigare kanal för att prata om forskning och fler och fler hakar på utvecklingen. Många lärosäten erbjuder idag en bred flora av poddar som täcker allt från brott och straff till klimat och miljö.

Vad ska man tänka på om man vill starta en podd? Vilken teknik behövs? Och vad kostar det? I årets första FFF pop-up möter vi bland andra forskarna Emma Frans och Mattias Öberg. I podden Riskzonen ger de vetenskapliga perspektiv på händelser som skakat världen och som påverkat hur vi ser på risker. Vad fick dem att starta Riskzonen? Vilka fördelar ser de med podden som kanal för forskningskommunikation och vilka är fallgroparna?

Medverkande

 • Emma Frans, doktor i epidemiologi, Karolinska institutet samt författare och föreläsare
 • Mattias Öberg, docent i toxikologi, Karolinska institutet
 • Johan Nyman, producent och projektledare, Lunds universitet

Moderator

Helena Bornholm, Vetenskapsrådet

FFF pop-up är en serie digitala träffar för dig som arbetar med att berätta om forskning. Namnet anspelar på den årliga konferensen Forum för forskningskommunikation. FFF pop-up är ett tillfälle att mötas vid sidan av konferensen och diskutera aktuella frågor inom området.

Se tidigare FFF pop-up på Vetenskapsrådet Youtube-kanal Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

 1. ESS bidrar med samhällsnytta – vad behöver Sverige göra framåt för att öka effekten?

  Sverige och Europa investerar stort i ESS. Vad har Sverige fått ut av satsningen så här långt? På vilka sätt bidrar forskningsinfrastrukturer till samhället? Vad behöver Sverige göra för att optimera utväxlingen? Välkommen till ett digitalt frukostse...

 2. Nominera forskare till Athenapriset

  Fram till 29 maj kan du nominera kandidater till Sveriges största pris för forskning och innovationer, Athenapriset.

 3. Offentliga samtal: Den kriminella ekonomins samhällspåverkan – från narkotika till organiserad välfärdsbrottslighet

  I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlade om den kriminella ekonomin och dess påverkan på samh...