Evenemanget är avslutat

Final i Forskar Grand Prix 2022

I riksfinalen av Forskar Grand Prix gör forskare från hela Sverige upp om titeln ”Sveriges bästa forskningspresentatör”. Var med och avgör vinnaren! Följ finalen på plats på Nalen eller via webben.

Datum

1 december 2022

Tid

13.00–15.00

Plats

Nalen i Stockholm

Arrangörer

Vetenskap & Allmänhet i samarbete med Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova

Anmälan

Välj om du vill delta som publik eller följa finalen digitalt

Vem presenterar sin forskning bäst på fyra minuter?

Forskar Grand Prix är tävlingen där Sveriges forskare tävlar om vem som är bäst på att presentera sin forskning på bara fyra minuter. Finalisterna har tagit sig vidare från fyra deltävlingar runtom i landet samt en digital deltävling. Vid finalen i Stockholm möts finalisterna för att tävla om vem som tar hem titeln, den stora äran samt 15 000 kronor. Publiken, tillsammans med en expertjury, avgör vem som vinner.

Syftet med Forskar Grand Prix är att utveckla forskarnas förmåga att förklara sin forskning på ett enkelt sätt och ge publiken en underhållande upplevelse samtidigt som de får veta mer om forskning. Alla forskare som deltar får coachning i presentationsteknik och scennärvaro innan de ställer sig på scenen.

Finalen kommer att direktsändas från Nalen. Det kommer att gå att se framträdandena som publik på plats eller följa sändningen via webben och rösta digitalt.

Finalister

 • Peter Backeman, Mälardalens universitet
 • Maksim Nikonovich, Luleå tekniska universitet
 • Tomas Rosén, Kungl. Tekniska högskolan
 • Matthew Tompkins, Lunds universitet
 • Gina Griffioen, Karolinska Institutet
 • Erika Baraldi, Stockholms universitet

Jury

 • Karin Adelsköld, komiker och programledare
 • Amina Manzoor, medicinreporter på Expressen
 • Matti Sällberg, professor, Karolinska Institutet

Konfrencier

Josefin Johansson, programledare, komiker, författare och skådespelare.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

 1. ESOF 2024

  12-15 juni äger den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF, rum i Katowice i Polen. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 13 juni om forskning, öppen vetenskap och demokrati.

 2. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

  Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni och 28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från V...

 3. Stärk kommunikationen om forskning

  Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.