Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Framtidens drogvärldar

I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om berusning och bedövning och om hur förändringar i hur vi använder droger kommer utmana politik, moral och rättsväsende.

Datum

20 april 2023

Tid

9.00-10.30

Plats

Sevenbomsalen på Stadsmuseet, Ryssgården Slussen, Stockholm

Arrangörer

Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier

Framtidens drogvärldar

Medan flera av världens stora välfärdsstater går mot legalisering av cannabis föds varje vecka nya preparat som påverkar hjärnor, kulturer, liv, normer och kriminalitet på både kända och okända sätt. Vilka former för berusning och bedövning kommer att dominera i vår del av världen under kommande decennier – och hur kommer förändringarna utmana politik, moral och rättsväsende?

Droger som ställföreträdare

Överklasslek och skjutningar idag, de utsattas bedövning igår – och i morgon vad? Inflytelserika beskrivningar av rusmedelskonsumtionens orsaker och konsekvenser har historiskt varit starkt färgade av tidens stora samhällsfrågor, där droger – eller ”knarket” – blivit ställföreträdande problem i diskussioner som handlar om helt andra saker. Vilka problembeskrivningar kommer att dö för gott, vilka nya kommer födas – och vilka döda kommer att återfödas?

Johan Edman, professor i kriminologi och docent i historia vid Stockholms universitet, författare till boken ”Den nya berusningspolitiken”

Cannabis år 2050 – farlig drog, medicin eller vanlig handelsvara?

På något decennium har cannabis gått från att vara en med polis jagad drog till att i stora delar av världen vara en het investeringsmarknad. Många är nöjda, andra vill redan återkriminalisera. Var femte vuxen inom EU har använt cannabis det senaste året – kommer den siffran att växa eller minska under kommande decennier och i så fall var och varför och med vilka konsekvenser?

Josefin Månsson, cannabisforskare och lektor i socialt arbete Stockholms universitet, medverkande i antologin ”Retreat or Entrenchment? Drug Policies in the Nordic Countries at a Crossroads”.

Panel

  • Helene Amedée, gruppledare Mini Maria Stockholm stad, i socialt arbete med ungdomar med missbruksproblematik
  • David Bonnier, VD Enexis, investeringsbolag med fokus på den europeiska marknaden för legal cannabis
  • Linus Gardell, advokat Lewis Langley & Partners Advokatbyrå HB

Moderator

Anders Bjers, Vetenskapsrådet.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Forskningskommunikation är en viktig del av forskningsprocessen

    Europa investerar stora resurser i att utveckla ny kunskap baserad på forskning. Men för att denna kunskap ska kunna komma till användning måste vi också satsa på att kommunicera den. Forskningen behöver vara öppen, tillgänglig och begriplig för att ...

  2. Dialog och samskapande inom migration- och integrationsforskning

    Hur kan forskare och andra grupper skapa kunskap tillsammans? Vilka utmaningar och möjligheter möter forskare och praktiker som samarbetar och vilka är lärdomarna? Detta kommer deltagarna att reflektera över och diskutera under en dag tillsammans.

  3. Högnivåkonferens om forskningskommunikation: Unlocking the Power of Science Communication in Research and Policy Making

    12-13 mars samlas europeiska beslutsfattare och andra intressenter på en konferens i Bryssel för att diskutera forskningskommunikation. Syftet med konferensen är att öka medvetenheten om vikten av forskningskommunikation och diskutera hur det kan int...