Evenemanget är avslutat

Intervjuträning ERC 2023 Starting Grant

Vetenskapsrådet bjuder in till intervjuträning för forskare som har gått vidare till steg två i ERC:s utlysning Starting grant (StG). Administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för ERC är också välkomna att delta.

Datum

2 - 8 maj 2023

Tider

2 maj, kl. 14.00–17.00
3 maj, kl. 9.00–11.30
8 maj, kl. 9.00–11.30

Plats

Digitalt möte via Zoom. Länk skickas ut strax innan mötet.

Anmälan

Det går att anmälan sig fram till dagen före respektive tillfälle.

Intervjuträningen hålls på engelska

Vetenskapsrådet stödjer forskare som ansöker om bidrag från Europeiska forskningsrådet, ERC, på olika sätt. Syftet med de här tre tillfällena är att förbereda forskare vid svenska lärosäten inför intervjun med ERC:s panel.

Under dagarna får kandidaterna bland annat lyssna till bidragsmottagare från tidigare år och öva på sin presentationsteknik med en professionell coach.

2 maj kl. 14.00–17.00 Kommunikationsträning

Tips från en presentationscoach, Anders Sahlman och möjlighet att träna på att göra en digital presentation och svara på frågor som kan dyka upp under intervjun

3 maj kl. 9.00–11.30 Möt forskare med ERC StG erfarenheter

Möjlighet att ställa frågor till forskare som har erfarenhet av intervjuer med ERC samt forskare som varit med i panelen.

Inbjudna forskare som delar sina erfarenheter:

 • André Mateus, Umeå universitet, StG Grantee 2022 (Life Sciences)
 • Christine Howes Göteborgs universitet, StG Grantee 2022 (Social Sciences and Humanities)
 • Gustaf Gredebäck, Uppsala universitet, erfarenhet som ledamot i bedömningspanelen för StG 2022 (Social Sciences and Humanities)
 • Fredrik Ronqvist, Naturhistoriska riksmuseet, erfarenhet som ledamot i bedömningspanelen för StG 2022 (Physical Sciences and Engineering)

8 maj kl. 9.00–11.30 Möt forskare med ERC StG erfarenheter

Möjlighet att ställa frågor till forskare som har erfarenhet av intervjuer med ERC samt forskare som varit med i panelen.

Inbjudna forskare som delar sina erfarenheter:

 • David Marlevi, Karolinska institutet, StG Grantee 2022 (Life Sciences)
 • Birgit Wild, Stockholms universitet, StG Grantee 2021 (Physical Sciences and Engineering)
 • Agneta Nordberg, Karolinska institutet, erfarenhet som ledamot i bedömningspanelen för StG 2022 (Life Sciences)

Det går bra att delta vid fler än ett tillfälle. Det är också möjligt att boka tid för individuell träning med presentationscoachen.

Endast delar av presentationen den 2 maj kommer att spelas in.

Om du är forskare och intresserad av att söka ERC Starting Grant i nästa utlysning (WP2024), är du välkommen till vårt informationsmöte om ERC Starting Grant, 24 maj.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Relaterat innehåll

Mer inom samma ämne

 1. ERC-mottagning 2024

  Vi uppmärksammar de forskare i Sverige som beviljats medel från Europeiska forskningsrådet, ERC, 2023, med en mottagning i Vetenskapsrådets lokaler.

 2. Informationsmöte om två utlysningar inom konstnärlig forskning

  Välkommen till ett informationsmöte om två utlysningar inom konstnärlig forskning: exploratory workshops och bidrag till forskares kommunikation. Mötet är digitalt och kommer i huvudsak att hållas på engelska.

 3. Ny utlysning – bidrag till forskningsmiljö inom 6G

  I augusti öppnar Vetenskapsrådet en utlysning av bidrag till forskningsmiljöer inom 6G. Utlysningen är en del av regeringens satsning på utveckling av nästa generations trådlösa system. Bidraget ska användas för att bygga upp starka forskningsmiljöer...