Evenemanget är avslutat

Intervjuträning ERC 2023 Starting Grant

Vetenskapsrådet bjuder in till intervjuträning för forskare som har gått vidare till steg två i ERC:s utlysning Starting grant (StG). Administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för ERC är också välkomna att delta.

Datum

2 - 8 maj 2023

Tider

2 maj, kl. 14.00–17.00
3 maj, kl. 9.00–11.30
8 maj, kl. 9.00–11.30

Plats

Digitalt möte via Zoom. Länk skickas ut strax innan mötet.

Anmälan

Det går att anmälan sig fram till dagen före respektive tillfälle.

Intervjuträningen hålls på engelska

Vetenskapsrådet stödjer forskare som ansöker om bidrag från Europeiska forskningsrådet, ERC, på olika sätt. Syftet med de här tre tillfällena är att förbereda forskare vid svenska lärosäten inför intervjun med ERC:s panel.

Under dagarna får kandidaterna bland annat lyssna till bidragsmottagare från tidigare år och öva på sin presentationsteknik med en professionell coach.

2 maj kl. 14.00–17.00 Kommunikationsträning

Tips från en presentationscoach, Anders Sahlman och möjlighet att träna på att göra en digital presentation och svara på frågor som kan dyka upp under intervjun

3 maj kl. 9.00–11.30 Möt forskare med ERC StG erfarenheter

Möjlighet att ställa frågor till forskare som har erfarenhet av intervjuer med ERC samt forskare som varit med i panelen.

Inbjudna forskare som delar sina erfarenheter:

 • André Mateus, Umeå universitet, StG Grantee 2022 (Life Sciences)
 • Christine Howes Göteborgs universitet, StG Grantee 2022 (Social Sciences and Humanities)
 • Gustaf Gredebäck, Uppsala universitet, erfarenhet som ledamot i bedömningspanelen för StG 2022 (Social Sciences and Humanities)
 • Fredrik Ronqvist, Naturhistoriska riksmuseet, erfarenhet som ledamot i bedömningspanelen för StG 2022 (Physical Sciences and Engineering)

8 maj kl. 9.00–11.30 Möt forskare med ERC StG erfarenheter

Möjlighet att ställa frågor till forskare som har erfarenhet av intervjuer med ERC samt forskare som varit med i panelen.

Inbjudna forskare som delar sina erfarenheter:

 • David Marlevi, Karolinska institutet, StG Grantee 2022 (Life Sciences)
 • Birgit Wild, Stockholms universitet, StG Grantee 2021 (Physical Sciences and Engineering)
 • Agneta Nordberg, Karolinska institutet, erfarenhet som ledamot i bedömningspanelen för StG 2022 (Life Sciences)

Det går bra att delta vid fler än ett tillfälle. Det är också möjligt att boka tid för individuell träning med presentationscoachen.

Endast delar av presentationen den 2 maj kommer att spelas in.

Om du är forskare och intresserad av att söka ERC Starting Grant i nästa utlysning (WP2024), är du välkommen till vårt informationsmöte om ERC Starting Grant, 24 maj.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Relaterat innehåll

Mer inom samma ämne

 1. 14 forskare i Sverige får ERC Consolidator Grant 2023

  Nu har Europeiska forskningsrådet, ERC, publicerat bidragsbeslutet för ERC Consolidator Grant. 14 av forskarna som får bidrag har en svensk värdinstitution.

 2. 2024 års utlysningar – nyheter och datum

  Nu är datum klara för 37 av Vetenskapsrådets utlysningar nästa år. Många av dem är återkommande, men några gör vi för första gången. Fler utlysningar tillkommer.

 3. Fem forskningsprojekt med deltagare från Sverige får ERC Synergy Grant 2023

  Nu är det klart vilka som får ERC Synergy Grant 2023. Bidraget riktar sig till forskargrupper med två till fyra forskare som bildar synergier för att gemensamt lösa en forskningsfråga. Totalt får 37 projekt dela på 395 miljoner euro från Europieska f...

Till toppen