Evenemanget är avslutat
Vetenskapsrådet på Forskartorget 2024
Vetenskapsrådet arrangerar flera seminarier på Bokmässan i Göteborg. Välkommen!
Datum
26 - 28 september 2024
Plats
Forskartorget, Bokmässan, Svenska mässan, Göteborg eller online på YouTube Länk till annan webbplats.
Anmälan
Ingen anmälan behövs men en biljett till Bokmässan. Se hela programmet på Forskartorgets webbplats Länk till annan webbplats.
Torsdag 26 september
Från STEM till STEAM
Tid: 12.25–12.55
När frågan om vilka kompetenser och vilken forskning som krävs för att möta framtidens utmaningar debatteras och stavas ofta svaret STEM – Science, Technology, Engineering, Mathematics. Samtidigt uppmärksammas allt oftare riskerna med en ensidig satsning på teknik och naturvetenskap. Kunskapen måste, menar kritikerna, sättas i ett praktiskt sammanhang av människor, samhällelighet, resurshushållning och värdeskapande, perspektiv som bland annat utvecklas genom kvalitativt reflekterande forskning. Till STEM måste fogas ett A för Art, för nyfikenhetsdrivet och konstnärligt utforskande.
Medverkande: Palle Dahlstedt, tonsättare och professor i interaktionsdesign, Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, Anette Göthlund, professor i bildpedagogik, Konstfack och Ulrika Sultan, doktor i teknikens didaktik, Örebro universitet.
Moderator: Maria Hellström Reimer, professor i designteori, Malmö universitet, vetenskaplig rådgivare inom konstnärlig forskning på Vetenskapsrådet.
Arrangör: Kommittén för konstnärlig forskning och Utbildningsvetenskapliga kommittén vid Vetenskapsrådet.
Textil, mode och teknologi
Tid: 13.30–13.45
Den svenska konstnärliga designforskningen inom området textil och mode är internationellt framstående och inriktar sig förutom på ”plaggets” sociala betydelse också på att utveckla, fördjupa och kritiskt belysa textila material och tekniker i gränsöverskridande samarbeten, här presenterat av två forskare från Textilhögskolan i Borås.
Medverkande: Delia Dumitrescu, professor, Textilhögskolan i Borås och Vidmina Stasiulyte, fil.dr, forskare och universitetslektor, Högskolan i Borås.
Arrangör: Kommittén för konstnärlig forskning vid Vetenskapsrådet.
Lördag 28 september
Neurodiversitet som resurs
Tid: 9.40–9.55
Vad är autistiskt skrivande och läsande? På vilka sätt kan neurodiversitet förändra litterär praktik och pedagogik? Hur skapa neuromixade rum som inte domineras av neurotypiska sätt att skriva, tänka och vara? Här presenteras forskning som bedrivs utifrån ett perspektiv på neurodiversitet där olika hjärnors sätt att fungera är en tillgång och inte en brist.
Medverkande: Elisabeth Hjort, professor i litterär gestaltning, Göteborgs universitet.
Arrangör: Kommittén för konstnärlig forskning vid Vetenskapsrådet.
27 september på Rymdscenen
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 26 februari 2025
Hon är huvudsakligen verksam inom scenkonstområdet och har arbetat som forskare och lärare i Sverige och USA. I sin nya roll ser Kristina Hagström-Ståhl fram emot att göra den konstnärliga forskningen mer relevant både inom forskarsamhället och utanf...
-
Nyhet |
Publicerad 13 februari 2025
I april öppnar vi fyra utlysningar, utöver dem vi tidigare aviserat för 2025.
-
Evenemang |
Publicerad 31 januari 2025
Hur kan STEM-strategi, skola och forskning samverka för att öka intresset för STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) i grundskolan? Välkommen till ett seminarium där regeringens STEM-strategi presenteras, och den ämnesdidaktiska fors...
Nyckelord: