Evenemang

Vetenskapsrådet på Internetdagarna 2024

Under Internetdagarna arrangerar Vetenskapsrådet tre seminarier inom ramen för det nationella forskningsprogrammet om digitaliseringens samhällskonsekvenser. Välkomna!

Datum

25 november 2024

Tid

10.00–14.00

Plats

Digitalt

Anmälan

Ingen anmälan behövs – men observera att det krävs att du har en biljett till Internetdagarna (koden VETENSKAP20 ger 400 kr i rabatt på biljettpriset). Se hela programmet och köp biljett på Internetdagarnas webbplats Länk till annan webbplats.

Program för Vetenskapsrådets tre seminarier

Generativ AI och desinformation: en samhällsutmaning

Tid: 10.00–11.00

Desinformation är inte ett nytt problem, men vi ser digitala verktyg och kanaler eskalera det till nya nivåer. Framväxten av generativ AI riskerar dessutom att sudda ut gränserna mellan människor och maskiner när det används som en kommunikativ partner eller “självständig agent”. I detta fokuspass pratar vi om vad den här utvecklingen innebär för oss som individer. Hur påverkar generativ AI hur vi söker, tar emot och förmedlar information? Hur påverkar AI vår rätt till att ha åsikter utan inblandning? Och vad behöver vi göra för att säkerställa mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet framåt?

Medverkande:

  • Jonas Ivarsson, professor i informatik, Göteborgs universitet och tidigare professor i pedagogik. Hans forskning rör ny teknik, kunskapsutveckling och artificiell intelligens. Han intresserar sig i huvudsak för samspelet mellan teknik och människa, människa-datorinteraktion samt olika AI-tillämpningar.
  • Carl Heath, senior forskare och fokusledare för området digial resiliens på RISE, samt knuten till Göteborgs universitet och SCDI – Swedish Center for Digital Innovation. Han är verksam inom områden som rör samhällets digitala strukturomvandling, framförallt när det gäller frågor kopplade till demokrati, digital resiliens och innovationsledning.
  • Anette Novak, journalist och tidigare myndighetschef för Statens medieråd, med ansvar för arbetet mot skadlig mediepåverkan och stärkt medie- och informationskunnighet. Innan dess var hon vd för RISE Interactive och särskild utredare i regeringens uppdrag att utveckla framtidens mediepolitiska verktyg.
  • Simon Lindgren, professor i sociologi, Umeå universitet och föreståndare för DIGSUM, ett tvärvetenskapligt centrum för forskning om digital teknik och samhälle. Hans forskning handlar om politik, makt och motstånd, och särskilt om den roll som digital teknik spelar i sådana processer.

Moderator Annakarin Nyberg, internetforskare, författare, prisbelönt pedagog och affärsutvecklare.

Mer om seminariet Generativ AI och desinformation: en samhällsutmaning på internetdagarnas webbplats Länk till annan webbplats.

Hur ska offentlig sektor möta en framtid med AI?

Tid: 11.15–12.15

AI omformar vårt samhälle och tekniken påverkar i stort sett alla områden. Inte minst offentlig sektor. I Norge har digitaliseringsministern satt upp ett mål om att 80 procent av offentlig sektor ska använda sig av AI före år 2025. Men hur ser digitaliseringen av den offentliga sektorn ut i Sverige? Kommer den någonsin att fullbordas? Om svaret är ja, hur ser den målgången ut? I det här fokuspasset pratar vi om vad människor och organisationer faktiskt gör med AI idag. Vad är på gång i offentliga verksamheter som har siktet inställt på en framtid med AI?

Medverkande:

  • Martin Berg, sociolog och professor i medieteknik vid fakulteten för teknik och samhälle, Malmö universitet. Han är forskningsledare för miljön Digital Work Futures och projektet Working with Algorithmic Colleagues, båda finansierade av Vetenskapsrådet.
  • Anne Kaun, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Södertörns högskola. Hennes forskningsintressen rör medieteori, temporalitet och medier, algoritmisk kultur, automatisering och artificiell intelligens.
  • Stefan Larsson, lektor och docent i teknik och social förändring, Lunds universitet.
    Som jurist och rättssociologisk teknikforskare leder han en forskargrupp som fokuserar på sociala och normativa konsekvenser av AI och adaptiva teknologier i både privata och offentliga sektorer; från automation i offentliga beslutsfattanden till AI-understödd mammografi och social robotik.

Moderator Annakarin Nyberg, internetforskare, författare, prisbelönt pedagog och affärsutvecklare.

Mer om seminariet Hur ska offentlig sektor möta en framtid med AI? på internetdagarnas webbplats Länk till annan webbplats.

Demokratisk styrning i en tid av AI

Tid: 13.00–14.00

Automatiserat beslutsfattande, offentliga utlåtanden skrivna av ChatGPT och sjukvårdsrådgivning via chattbottar. Antalet exempel på hur offentlig sektor implementerar generativ AI blir bara fler och fler. Samtidigt är organiseringen av det offentliga på många sätt likadan som tidigare. Hur beroende är offentlig sektor av stora digitala plattformar som tillhandahåller AI-teknologier? Och vilka konsekvenser får det för demokratin? Hur utmanas grundläggande demokratiska värderingar när generativ AI används inom offentlig sektor? Hur ska beslut fattas i framtiden? Behöver vårt demokratiska styrelseskick reformeras? Välkommen till ett fokuspass om generativ AI och demokratisk styrning.

Medverkande:

  • Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap vid Karlstads universitet och affilierad professor vid Umeå universitet. Hennes forskning centreras kring demokratins utmaningar i termer av bland annat former för offentlig styrning, implementering av AI-teknologier i offentlig sektor och processer av avpolitisering och marginalisering.
  • Vanja Carlsson, universitetslektor i offentlig förvaltning vid Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet. Hennes forskning rör organisering och styrning av offentlig sektor. Ett särskilt fokus ligger på hur införandet av AI-teknologier påverkar den offentliga förvaltningens grundläggande värderingar och principer så som rättssäkerhet, jämlikhet, likabehandling och ansvarsutkrävande.
  • Jan Ljungberg, professor i informatik vid Göteborgs universitet och forskar om plattformsekonomi, delningsekonomi och artificiell intelligens. Hans forskning kretsar främst kring möjligheter och utmaningar kopplade till digitaliseringen av samhället.

Moderator Annakarin Nyberg, internetforskare, författare, prisbelönt pedagog och affärsutvecklare.

Mer om seminariet Demokratisk styrning i en tid av AI på internetdagarnas webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Offentliga samtal: Den nya lobbyismen

    Behövs en karenstid för politiker som vill bli lobbyister? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik. Välkommen till detta samtal om Publ...

  2. Final i Forskar Grand Prix 2024

    I riksfinalen av Forskar Grand Prix tävlar forskare från hela Sverige om att presentera sin forskning enkelt, inspirerande och pedagogiskt på fyra minuter. Var med och rösta fram vinnaren, på plats på Filadelfia Convention Center i Stockholm eller di...

  3. Kunskapskonferensen 2024: AI och civilsamhället

    Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, arrangerar en kunskapskonferens där aktuell forskning som rör det civila samhället presenteras. Årets tema är AI och civilsamhället: utmaningar och innovativa lösningar.