Evenemanget är avslutat

Webbinarium om organiserad brottslighet

Nätverket för brottsförebyggande praktiker och forskare bjuder in till ett webbinarium där två forskare delar med sig av sin kunskap om utvecklingen av kriminella nätverk och om dess konsekvenser. Webbinariet avslutas med en frågestund.

Datum

29 november 2024

Tid

10.00–12.00

Plats

Digitalt, webbinariet spelas in och går även att ta del av under en begränsad tid efteråt.

Arrangör

Nätverket för brottsförebyggande praktiker och forskare

Anmälan

Sista anmälningsdag är 28 november

Medverkande:

  • Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, berättar om kriminella nätverk i Sverige förr och nu.
  • Amir Rostami, professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle, berättar om organiserad brottslighet, dess utveckling och konsekvenser.

Nätverket för brottsförebyggande praktiker och forskare

Nätverket är till för brottsförebyggare inom kommun, polis, myndigheter samt forskare och andra lokala aktörer. Nätverket syftar till att öka informationsflödet mellan forskare och praktik på nationell, regional och lokal nivå inom det brottsförebyggande området i Sverige. Målet är att skapa ett större utbyte mellan den kunskap som finns inom praktiken och forskningen. Nätverket drivs av Länsstyrelserna tillsammans med Göteborgs universitet, Polisen, Brottsförebyggande rådet och Vetenskapsrådet.

Tioårigt nationellt forskningsprogram om brottslighet

Vetenskapsrådet ansvarar för ett tioårigt nationellt forskningsprogram om brottslighet. Programmet ska bidra till det brottsförebyggande, brottsbekämpande och trygghetsskapande arbetet. Det kommer att inkludera såväl tillämpad forskning som en mångfald av discipliner och stödja forskningsfältets långsiktiga utveckling.

Nationellt forskningsprogram om brottslighet

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Ny kunskapsöversikt visar att ungdomsbrottsligheten har minskat

    Ungdomsbrottsligheten har minskat under 1990-talet och fram till 2022. Det visar en ny kunskapsöversikt om svensk forskning inom området. En annan slutsats är att tidiga och riktade insatser mot individen har bäst effekt när det gäller att förebygga ...

  2. Ungdomsbrottslighet – en kunskapsöversikt

    Denna kunskapsöversikt visar bland annat i vilken omfattning ungdomar begår brott, och ökningen och minskningen av olika brottstyper i samhället från 1990-talet och framåt. Den identifierar också metoder som fungerar brottsförebyggande. Syftet med k...

  3. Samtal om ungdomsbrottslighet

    Hur ser utvecklingen av ungdomsbrottsligheten i Sverige ut? Vilka brott begår barn och unga? Och vad kan man göra för att förebygga ungdomsbrottslighet? I detta webbinarium diskuterar forskare och praktiker ungdomsbrottslighet.