Evenemang
Offentliga samtal: Framtiden som vara – vems framtidsbild vinner?
Vilka framtidsbilder är gångbara och får genomslag idag? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminarieserien som äger rum på Vetenskapsfestivalen i Göteborg.
Datum
3 april 2025
Tid
19.00–19.50
Plats
Trappscenen, Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, Göteborg
Arrangörer
Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier
Anmälan
Du behöver inte anmäla dig till evenemanget.
Samtalet spelas in och kommer att finnas tillgänglig i Vetenskapsrådets podd ”För en klokare värld”. Om du inte kan delta på plats men vill lyssna på podden senare, anmäl dig så får du ett mejl när podden är ute. Länk till annan webbplats.
Framtiden som vara – vems framtidsbild vinner?
Med klimatkrisen gjorde ”framtiden” comeback i både politiskt och ekonomiskt språk. Å ena sidan är framtiden en förutsättning för att inte allt ska bli meningslöst. Å den andra är ”framtiden” det postindustriella samhällets viktigaste begrepp och imaginära resurs – en projektionsyta för att få människor att anamma idéer, varor, politik, vetenskap, ekonomi, arbete eller boende.
Men vilka framtidsbilder är gångbara idag? Vems visioner om framtiden får genomslag i dagens politik? I vilken mån är det som händer om hundra år en del av dagens verklighet? Vem vinner slaget om framtiden – och hur?
Medverkande:
- Christina Garsten, socialantropolog och författare till Anticipation and the Politics of Emotion in the Future Industry och Think tanks and the ecology of ideas.
- Karim Jebari, filosof vid Institutet för framtidsstudier och Mimercentret för långsiktig framtidsforskning.
- Linus Gardell, advokat Lewis Langley & Partners Advokatbyrå HB, som företrätt flera klimataktivister.
- Gunilla Grahn-Hinnfors, författare, kritiker och tidigare ansvarig för stadsutveckling på Västsvenska Handelskammaren.
Samtalsledare: Magnus Linton, Institutet för framtidsstudier
Om Offentliga samtal
Syftet med seminarieserien är både att lyfta fram forskningsresultat i ett vidare sammanhang och att uppmuntra till samtal mellan forskare och andra som berörs av resultaten.
Två forskare presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne och möter sedan praktiker i ett samtal inför publik. Exempel på praktiker är politiker, representanter från organisationer eller från medier som på något vis berörs av eller är engagerade i ämnet och därför kan tillföra andra perspektiv.
Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet har utvecklat formatet tillsammans med Institutet för framtidsstudier. Det första seminariet hölls 2016.
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 12 mars 2025
Hur ser framtidens behov av arbetskraft ut inom välfärden och andra sektorer i samhället? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminari...
-
Evenemang |
Publicerad 25 februari 2025
Mutual Learning Exercise, MLE, on public engagement är ett EU-initiativ som undersöker hur allmänheten kan involveras mer i forskning och innovation. Den 1 april presenteras slutrapporten på ett öppet seminarium i Bryssel. Välkommen att delta på plat...
-
Publikation |
Publicerad 28 januari 2025
Våld i form av skjutningar och sprängningar har ökat kraftigt i Sverige. Omfattningen är exceptionell även för europeiska förhållanden. Den här typen av våldsbrottslighet är i huvudsak kopplad till kriminella nätverk. Syftet med rapporten är att, me...