Evenemang
Offentliga samtal: När behöver hur många kunna vad på svensk arbetsmarknad?
Hur ser framtidens behov av arbetskraft ut inom välfärden och andra sektorer i samhället? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminarieserien som äger rum på Vetenskapsfestivalen i Göteborg.
Datum
3 april 2025
Tid
18.00–18.50
Plats
Trappscenen, Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3, Göteborg
Arrangör
Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier
Anmälan
Du behöver inte anmäla dig till evenemanget.
Samtalet spelas in och kommer att finnas tillgänglig i Vetenskapsrådets podd ”För en klokare värld”. Om du inte kan delta på plats men vill lyssna på podden senare, anmäl dig så får du ett mejl när podden är ute. Länk till annan webbplats.
När behöver hur många kunna vad på svensk arbetsmarknad?
I en nära framtid kan tillgång på arbetskraft bli en stor utmaning för svensk industri och välfärd. Enligt SCBs senaste arbetsmarknadsprognos kommer Sverige redan 2035 ha stor brist på människor med gymnasial yrkesutbildning. Många regioner väntas lida brist på sköterskor, lärare och ingenjörer.
Västvärldens befolkningar åldras, födelsetalen slår nya bottenrekord och invandringen stramas åt. Enligt Världsbanken behövs en större migration för att kunna upprätthålla ekonomisk tillväxt och välfärd. Vad måste Sverige göra för att klara sig i den globala konkurrensen om ny arbetskraft?
Medverkande
- Lena Lundkvist, demograf på SCB och ansvarig för statistikmyndighetens befolkningsprognoser.
- Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi, Uppsala universitet.
- Patrick Nzamba, HR-direktör, Västra götalandsregionen.
- Rudolf Antoni, Regionchef Västra Götaland på Svenskt Näringsliv.
Samtalsledare: Anders Bjers, Vetenskapsrådet
Om Offentliga samtal
Syftet med seminarieserien är både att lyfta fram forskningsresultat i ett vidare sammanhang och att uppmuntra till samtal mellan forskare och andra som berörs av resultaten.
Två forskare presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne och möter sedan praktiker i ett samtal inför publik. Exempel på praktiker är politiker, representanter från organisationer eller från medier som på något vis berörs av eller är engagerade i ämnet och därför kan tillföra andra perspektiv.
Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet har utvecklat formatet tillsammans med Institutet för framtidsstudier. Det första seminariet hölls 2016.
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 12 mars 2025
Vilka framtidsbilder är gångbara och får genomslag idag? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminarieserien som äger rum på Vetenskap...
-
Evenemang |
Publicerad 25 februari 2025
Mutual Learning Exercise, MLE, on public engagement är ett EU-initiativ som undersöker hur allmänheten kan involveras mer i forskning och innovation. Den 1 april presenteras slutrapporten på ett öppet seminarium i Bryssel. Välkommen att delta på plat...
-
Publikation |
Publicerad 28 januari 2025
Våld i form av skjutningar och sprängningar har ökat kraftigt i Sverige. Omfattningen är exceptionell även för europeiska förhållanden. Den här typen av våldsbrottslighet är i huvudsak kopplad till kriminella nätverk. Syftet med rapporten är att, me...