Evenemanget är avslutat

Stadsplaneringens betydelse för att minska boendesegregation och ojämlika livsvillkor

Hur kan stadsrummets utformning bidra till att minska segregation? Kan en genomtänkt stadsmiljö skapa fler spontana möten mellan olika samhällsgrupper, stärka social integration och främja mer jämlika livsvillkor? De här frågorna står i fokus för ett seminarium den 8 april.

Datum

8 april 2025

Tid

13.00-14.30

Plats

Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, Stockholm samt digitalt

Arrangör

Vetenskapsrådet och Delmi (Delegationen för migrationsstudier)

Anmälan

Anmälan är stängd men seminariet livesänds också via Delmis webbplats, för att ta del av det så krävs ingen anmälan. Livesändningen kan även ses i efterhand.

Kunskapsöversikten "Den byggda miljöns betydelse för att minska boendesegregation och ojämlika livsvillkor" publiceras samma dag som seminariet. I denna publikation analyseras forskning om hur den byggda miljön – från gatunät och offentliga rum till bostadsutbud och upplåtelseformer – påverkar människors möjligheter att mötas och leva i mer integrerade samhällen.

Seminariet inleds med en presentation av forskarna och rapportförfattarna Lars Marcus och Ann Legeby, som sammanfattar centrala insikter från kunskapsöversikten. Därefter följer ett panelsamtal där experter diskuterar hur stadsplanering kan användas som ett verktyg för att motverka segregation och stärka social sammanhållning.

Diskussionen kommer bland annat att belysa vilka faktorer i den byggda miljön som har störst betydelse för att minska segregation, hur stadsplanering kan skapa mötesplatser och främja kontakt mellan olika grupper samt vilka politiska och planeringsmässiga åtgärder som krävs för att utveckla en mer jämlik och inkluderande stad.

Medverkande:

  • Lars Marcus, rapportförfattare och professor i Stadsbyggnad vid Chalmers tekniska högskola
  • Ann Legeby, rapportförfattare och professor i Tillämpad stadsbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan
  • Mats Franzén, professor i sociologi vid Uppsala universitet
  • Emina Kovacic, ordförande i Sveriges Arkitekter och stadsarkitekt i Karlshamn
  • Karolina Skog, strategisk rådgivare inom bostadsförsörjning, stadsutveckling och hållbar utveckling vid Stadsmissionen

Samtalsledare: Anders Bjers, kommunikationsstrateg på Vetenskapsrådet.

Semiariet ingår i Vetenskapsrådets och Delmis seminarieserie där olika teman och aspekter av segregation behandlas. För att sprida forskningsresultat utanför akademin tar vi också fram gemensamma kunskapsöversikter inom området.

Tioårigt nationellt forskningsprogram om segregation

Vetenskapsrådet ansvarar för ett tioårigt nationellt forskningsprogram om segregation. Programmet ska bidra till ökad förståelse för segregation och möjliggöra evidensbaserade reformer som kan minska och motverka segregationen i Sverige.

Nationellt forskningsprogram om segregation

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift


Mer inom samma ämne

  1. Nya utlysningar 2025 om digitalisering, brottslighet och segregation

    Nästa år går det att söka projektbidrag inom tre av våra nationella forskningsprogram: digitaliseringens samhälleliga konsekvenser, brottslighet och segregation. Vi välkomnar ansökningar från samtliga vetenskapsområden liksom tvär- och mångvetenskapl...

  2. Att förstå segregation: insikter från Sverige och utanför

    Syftet med denna årliga konferens är att främja kopplingar och utbyte av idéer mellan projekt och program som deltar i det nationella forskningsprogrammet om segregation.

  3. Bidrag till forskningsmiljö inom segregation

    Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats Bidrag till forskningsmiljö inom segregation. Totalt beviljar vi dryg 88 miljoner kronor för åren 2023–2029.