Evenemang

Hearing: Vetenskapligt risktagande och forskningsgenombrott

Vilka incitament är avgörande för vetenskapligt risktagande? Vad krävs för att möjliggöra banbrytande forskning i världsklass? Hur kan man bäst stimulera till forskning som kan leda till betydande kunskapsframsteg? Dessa och andra frågor kommer att diskuteras på en hearing 6 maj.

Datum

6 maj 2025

Tid

14.00–15.30

Plats

Digitalt via Zoom

Anmälan

Ingen föranmälan krävs

Hearingen kommer att utgå från ett regeringsuppdrag om att främja banbrytande forskning, från en pågående omvärldsanalys av erfarenheter från liknande satsningar och från den inbjudna panelens erfarenheter.

Vid hearingen vill vi inhämta synpunkter från forskare, företagsledare, rektorer och andra representanter för akademin till satsningen. Synpunkterna kommer att ingå i underlaget till vårt förslag till kommande forskningsprogram och finanseringsinstrument.

Välkommen att ge din bild av förutsättningar för banbrytande forskning!

Medverkande:

  • Sara Mazur, verkställande ledamot i Knut och Alice Wallenberg Stiftels
  • Fler medverkande meddelas senare.

Värd: Mattias Marklund, huvudsekreterare för ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap, Vetenskapsrådet

Moderator: Lucas Pettersson, chef för avdelningen för forskningsfinansiering, Vetenskapsrådet

Om uppdraget

Regeringen har givit Vetenskapsrådet i uppdrag att ta fram ett förslag till program och finansieringsinstrument för att främja banbrytande forskning. Målet med satsningen är att främja forskningsgenombrott på högsta internationella nivå som kan bidra till Sveriges konkurrenskraft.

”Banbrytande forskning innebär att ny kunskap uppnås genom forskningsgenombrott som avsevärt förflyttar vår förståelse inom ett kunskapsområde och driver den i en ny riktning. Forskning med kombinationen hög risk och potentiellt höga vinster kan leda till betydande kunskapsframsteg, radikala innovationer och helt nya lösningar på samhällsproblem.” (Prop. 2024/25:60, s 56)

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Ny utvärdering av svensk medicinsk grundforskning visar på både styrkor och utvecklingsområden

    Det finns medicinsk grundforskning i Sverige som håller mycket hög kvalitet och har betydelsefulla lösningar på samhälleliga utmaningar, särskilt inom hälsoområdet. Det konstaterar den internationella panel som utvärderat forskningen vid sju svenska ...

  2. Quality and impact of research in basic medicine in Sweden

    Vetenskapsrådet har genomfört en nationell utvärdering av forskningsområdet medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper med hjälp av sin utvärderingsmodell. Syftet var att bedöma både den vetenskapliga kvaliteten och forskningens genomslag i samhäl...

  3. Dialogseminarium om utvärdering av medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper

    Den 7 april presenterar vi den nationella utvärderingen av svensk forskning inom medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper. Den internationella expertpanelen har bedömt både vetenskaplig kvalitet och forskningens betydelse utanför akademin.