GD kommenterar
GD kommenterar
Publicerad den
Uppdaterad den
Mer än någonsin behöver vi nu värna akademisk frihet och fri forskning

Vi lever i oroliga tider, läget i världen är alltmer spänt. Ökade militära hot sätter press på de europeiska länderna. Hotet om ett globalt handelskrig förstärker ytterligare osäkerheten.
I denna komplexa verklighet är forskning och innovation viktigare än någonsin. För att Sverige och Europa ska kunna möta utmaningarna krävs excellent forskning, stabila internationella samarbeten och skydd för den akademiska friheten.
Flera europeiska rapporter, såsom Draghi-rapporten och Letta-rapporten, understryker behovet av ekonomisk strategisk autonomi och stärkt konkurrenskraft. En slutsats som också ligger i linje med den svenska forskningspropositionen är att forskning och innovation är nyckelfaktorer för att framgångsrikt hantera dessa utmaningar. Vi måste investera i kunskap och säkerställa att våra forskningsmiljöer förblir världsledande. Bara så kan vi stå starka i en snabbt föränderlig värld.
En framgångsrik nyfikenhetsdriven forskning är starkt kopplad till akademisk frihet. När demokratiska värderingar utmanas och debattklimatet blir allt mer polariserat riskerar även forskning att begränsas av externa krafter och politisk styrning. Det äventyrar forskningens kvalitet och relevans och i förlängningen innovationsförmågan. Därför är det omöjligt att inte känna oro för de växande hoten mot akademisk frihet som nu sker.
Sverige är en liten men stark forsknings-och innovationsnation, djupt beroende av internationellt samarbete för att bibehålla hög kvalitet och konkurrenskraft. USA är en särskilt viktig partner. Hela 20 procent av alla svenska vetenskapliga publikationer görs i samarbete med amerikanska forskningsinstitut. Vi behöver av den anledningen värna om vårt samarbete med våra internationella partners.
Det som nu sker i vår omvärld är en påminnelse om att akademisk frihet inte kan tas för given. Därför är det viktigt att alla aktörer i forskningssystemet fortsätter att aktivt värna den – i Sverige och i andra länder. Forskare måste ha rätt att fritt välja forskningsfrågor, forskningsmetoder och hur de vill sprida sina forskningsresultat, utan att riskera externa påtryckningar. Endast så kan vi uppnå excellent forskning som bidrar till samhället och stärker vår konkurrenskraft.
Genom att stärka forskning och akademisk frihet bygger vi en motståndskraftig och konkurrenskraftig framtid.
Katarina Bjelke, generaldirektör på Vetenskapsrådet
Draghi report on EU comptiveness (EU-kommissionens webbplats) Länk till annan webbplats.
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 9 april 2025
Vilka incitament är avgörande för vetenskapligt risktagande? Vad krävs för att möjliggöra banbrytande forskning i världsklass? Hur kan man bäst stimulera till forskning som kan leda till betydande kunskapsframsteg? Dessa och andra frågor kommer att d...
-
Nyhet |
Publicerad 27 mars 2025
Forsknings- och innovationspropositionen innehåller förslag på många nya uppdrag till Vetenskapsrådet. Det handlar både om stora satsningar och om mindre uppdrag eller förstärkningar.
Nyckelord:
-
Evenemang |
Publicerad 20 mars 2025
Välkommen till ett seminarium om Sveriges ”whole-of-government-approach” och syn på ansvarsfull internationalisering.