VR kommenterar

VR kommenterar

Publicerad den

Uppdaterad den

"År 2016 betalade vi ut 6,4 miljarder i forskningsstöd"

Vetenskapsrådets årsredovisning för 2016 har lämnats till regeringen. Under 2016 betalade myndigheten ut sammanlagt 6,4 miljarder till framförallt grundforskning inom samtliga vetenskapsområden och till forskningsinfrastruktur. Av de 6 095 ansökningar som bereddes vid myndigheten beviljades 1 051.

Vetenskapsrådet har en stor och viktig uppgift som finansiär av forskning och forskningsinfrastruktur. Forskningsfinansieringsprocessens viktigaste komponenter är öppna utlysningar, konkurrens mellan forskare och forskningsidéer samt en sakkunnig, öppen och oberoende granskning. Resultatet är beslut om forskningsbidrag till landets mest framstående forskare inom samtliga vetenskapliga områden. Årsredovisningen ger en utförlig beskrivning av processen samt presenterar statistik om utfallet av bidragsbesluten.

Även Vetenskapsrådets ansvar för att planera och finansiera forskningsinfrastruktur innebär ett stort åtagande. Den nya modellen för prioritering och finansiering av forskningsinfrastruktur som påbörjades år 2015 med en behovsinventering har under 2016 resulterat i en bilaga till Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen. Bilagan listar de prioriterade infrastrukturerna som har möjlighet att söka bidrag för finansiering.

En annan av Vetenskapsrådets huvuduppgifter är att ge underlag och råd till regeringen i forskningspolitiska frågor. Ett exempel på det är det omfattande analysarbete vi genomförde inför den forskningspolitiska propositionen som kom i november. Ett nytt inslag i de underlag som vi har tagit fram under 2016 är Forskningsbarometern. Den ger en relativt detaljerad beskrivning av svensk forskning och hur denna står sig i internationell jämförelse.

Mycket av det arbete som bedrivs vid Vetenskapsrådet har internationell prägel. Vi samarbetar kring gemensamma utlysningar, kommunikationsinsatser och nätverk med myndigheter och organisationer i våra nordiska grannländer, inom EU och med länder som ligger betydligt längre bort – i år exempelvis Tanzania och Indien. Inte minst EU-samarbetet är intensivt.

Den röda tråden i allt arbete som utförs vid Vetenskapsrådet är att finansiera forskning av högsta vetenskapliga kvalitet. Huvuddelen av den forskning vi finansierar har karaktären av grundforskning – forskning som långsiktigt är av avgörande betydelse för samhällets utveckling.

Om forskning ska komma till nytta måste resultaten nå ut. Idag finns ett starkt behov i samhället av vetenskapligt grundad kunskap. Men för att fler ska kunna ta del av kunskapen måste den kommuniceras på ett annat sätt än via vetenskapliga publikationer. Den strategi för kommunikation om forskning och forskningsresultat som Vetenskapsrådet utarbetat drar upp riktlinjerna för detta arbete.

Sven Stafström, generaldirektör

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.

  2. Årsredovisning 2023

  3. Ny statistik över ansökningar och beslut

    Nu har vi publicerat samlad statistik om ansökningar och bidragsbeslut för 2023. För att göra statistiken mer användbar har vi bland annat gjort en annan ämnesindelning än tidigare år.