Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Ny ordförande och nya ledamöter utsedda i kommittén för kliniska studier

Regeringen har utsett nya ledamöter till Vetenskapsrådets kommitté för nationell samordning av kliniska studier.

Förordnandet gäller en tvåårsperiod, 2018-2019. Ny ordförande är Chris Heister, styrelseordförande för Umeå universitet och tidigare landshövding.

- Jag ser fram emot uppdraget som ordförande för kommittén. Jag kommer att arbeta för att stärka life science i Sverige och samarbetet mellan akademi, sjukvård och näringsliv. Kommittén har också ett viktigt uppdrag när det gäller strategier för hur samverkan mellan landets olika noder för klinisk forskning kan utvecklas så att de kan utnyttjas mer effektivt, säger Chris Heister.

- Det är verkligen en kompetent kommitté och en erfaren ordförande som regeringen utsett, säger Björn Halleröd som är huvudsekreterare vid Vetenskapsrådet med vetenskapligt ansvar för kommitténs verksamhet.

Av de övriga nio är sex ledamöter nya. Ledamöterna i kommittén är från den 1 januari:

  • Anders Blanck, vd för LIF, de forskande läkemedelsföretagen (ny)
  • Jonas Ekstrand, vd för SwedenBIO (ny)
  • Ann Hellström, professor vid Göteborgs universitet och överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus
  • Sune Larsson, professor i ortopedi vid Uppsala universitet och forsknings- och utbildningsdirektör på Akademiska sjukhuset
  • Anna Lefevre Skjöldebrand, vd för Swedish Medtech (ny)
  • Jörgen Månsson, adj. professor i allmänmedicin vid Göteborgs universitet och sjukhuschef på Carlanderska Sjukhuset
  • Kerstin Nilsson, professor i kirurgi vid Örebro universitet och dekan för Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet (ny)
  • Katarina Wijk, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle och forsknings- och utvecklingschef vid Region Gävleborg (ny)
  • Mikael Wiberg, professor i handkirurgi vid Umeå universitet och forsknings- och utbildningsdirektör vid Västerbottens läns landsting.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Nominera forskare till Athenapriset 2024

    Athenapriset går till forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Var med och påverka vem som får priset i år! Sista nomineringsdag är 26 maj.

  2. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  3. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.