Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Få patienter deltar i läkemedelsprövningar

Vetenskapsrådet har analyserat utvecklingen av läkemedelsprövningar i Sverige mellan 2010 och 2016 genom att fokusera på antalet patienter som planeras delta i prövningar. Sammanställningen visar bland annat att oavsett diagnosområde så är andelen patienter som deltar liten.

– Genom att belysa patientdeltagande breddar vi bilden av läkemedelsprövningar, som fram till nu ofta fokuserat på antal prövningar. Den låga andelen patienter i läkemedelsprövningar innebär stora möjligheter att involvera fler, säger Håkan Billig, ordförande i Kommittén för kliniska studier år 2014 till och med 2017.

Sammanställningen visar också att andelen barn och ungdomar som deltar i läkemedelsprövningar är låg, runt fem procent, jämfört med 58 procent för dem i arbetsför ålder och 37 procent för dem äldre än 65 år.

Vetenskapsrådet har ett uppdrag att stödja och utveckla förutsättningarna för kliniska studier i Sverige, liksom att redovisa statistik, analys och uppföljning inom området. Rapporten bygger på data från perioden 2010-2016. Datakällor är den europeiska databasen för läkemedelsprövningar (EudraCT) med data för planerad patientrekrytering och Socialstyrelsens register för antal diagnoser för svenska patienter.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  2. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.

  3. Så blev finansieringsåret 2023

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 600 ansökningar* om forskningsbidrag. Drygt 1 000 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,95 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten.